viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

DE AFSCHUWELIJKE REIS DIE JOUW JAS AFLEGDE

DE AFSCHUWELIJKE REIS DIE JOUW JAS AFLEGDE

Schermafbeelding-2015-10-21-om-21.20.501.png

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat stelt een zogenaamde ‘passie voor mode’ voor als je er niet eens bewust bij stilstaat waar jouw kleding vandaan komt? Welke reis legde dat jasje af, voordat het aan je lijf belandde? De route van de desbetreffende winkel naar jouw huis – letterlijk – kunnen we wel bedenken. Maar waar werd het gemaakt? En onder welke omstandigheden? Ik moet jullie bekennen dat ik er eerder ook niet echt bij stilstond. Of tenminste, ik wist wel dat voornamelijk het goedkope gedeelte uit mijn kast in ontwikkelingslanden geproduceerd werd. En dat de mensen die in deze fabrieken werkten, hier slecht voor betaald kregen. Maar verder dan dat gingen mijn gedachten niet. En meer dan dat spookte er ook niet door mijn hoofd als ik mijn pinpas trok voor een truitje van €7.

Totdat The True Cost – een documentaire die de impact van mode op de wereld en de mens in kaart brengt - mijn ogen passeerde. Flora tipte ‘m me, zag hem tijdens haar werk bij Strawberry Earth (u weet wel, die fair die we laatst tipten). En ik lieg niet als ik zeg dat ik er letterlijk van begin tot eind om heb gehuild. Ik voelde me aangesproken, schaamde me voor mezelf, voor hetgeen dat ik aanhad – een Primark trainingsbroek, om precies te zijn – terwijl ik naar de lijdende werknemers uit fabrieken in Bangladesh keek.

Wat belangrijke feiten die ik nu weet, na het zien van de documentaire, is dat de mode-industrie de op één na meest vervuilende industrie is, op de olie-industrie na. Wat inhoudt dat niet alleen de natuur rondom de fabrieken daar extreem vervuild wordt, ook werkenden en omwonenden krijgen verschrikkelijke ziektes. En in ergere gevallen loopt dit zelfs uit de op de dood. Tijdens de documentaire schieten er heftige beelden voorbij van gehandicapte kinderen, met afwijkingen die wij in Nederland niet eens kennen. Zij lijden en wij beleven een kortdurend vreugdemoment na het aanschaffen van een spotgoedkoop kledingstuk. Hoe oneerlijk is de wereld.

En nu wil ik niet zeggen dat álles verkeerd geproduceerd wordt. Maar de boosdoeners zijn met name de grote ketens, die de wereld overspoelen met goedkope, constant wisselende kledingcollecties – ook wel Fast Fashion genoemd. Het ironische aan dit fenomeen, is dat het ons laat denken dat we rijk zijn. We kunnen onze hele kledingkast vullen, zonder veel poen te hebben. Maar ondertussen worden we alsmaar armer. We kopen kleding alsof het basisbehoeften zijn, want ‘vinden we er niks meer aan, zetten we het toch bij het grof vuil?'

Een passie voor mode dus, iets waarin ik sinds mijn kindertijd heb geloofd. Een oppervlakkige gedachte, die blijkbaar niet geheel op waarheid berustte.

PS - The True Cost is via Netflix te bekijken.

- THE VIEW CONCEPTS

Geschreven door Gabriela

 

ONGESCHREVEN REGELS DIE HET HEROVERWEGEN WAARD ZIJN

ONGESCHREVEN REGELS DIE HET HEROVERWEGEN WAARD ZIJN

HARTELIJK BEDANKT, RONJA

HARTELIJK BEDANKT, RONJA