viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

TRASH IS FOR TOSSERS

TRASH IS FOR TOSSERS

Lauren-Singer-Trash-is-for-Tossers-THE-VIEW-CONCEPTS.jpg

De New Yorkse Lauren Singer doet hetgeen dat voor iedere westerling onmogelijk lijkt: leven zonder afval. Jaarlijks gooien wij in Nederland ruim 500 kilo per persoon weg, terwijl Lauren zero waste - dus zonder afval door het leven gaat. Wij Nederlanders zijn verwend. Maar we hebben het zó goed dat we de wereld om ons heen vervuilen. We rijden meerdere auto’s, willen veel kleding voor weinig geld en creëren dus heel veel afval. Maar ondertussen zijn we wel allemaal voor een schoner milieu en gezonde omgeving. Waarom veranderen we deze gewoontes dan niet? Simpel: omdat we onze comfortabele luizenleventjes niet willen opgeven. En omdat het onwijs radicaal en onmogelijk klinkt om 100% zero waste en duurzaam te leven.

Maar nee, het hoeft dus helemaal niet radicaal te zijn. Sterker nog: het is zeker niet onmogelijk. Het perfecte voorbeeld leeft in de hoofdstad van één van de meest vervuilende landen – de Verenigde Staten.

Lauren staat bekend als het meisje dat geen afval produceert. En dat doet ze niet op de typische geitenwollensokken-manier. Nee, ze doet dit geheel à la fashion, wat gepaard gaat met een Ray-Ban en een zwart bikerjacket. Ze kwam op het 'duurzame' idee door een meisje uit haar klas. De klasgenoot kwam telkens opdagen met een heel lunchpakket vol met plastic: plastic bakje, vorkje, flesje en dat alles dan in een plastic tas - om het vervolgens na de les allemaal de prullenbak in te bonjouren. Lauren ergerde zich zo erg aan haar, maar in plaats van dat ze deze woede op haar richtte, wierp ze een blik op haar eigen afvalgedrag. Zo kwam ze er achter dat ze zelf ook veel weggooide en besloot daarom per direct nog zo min mogelijk afval te creëren. Anno 2015 is de dame al drie jaar lang afvalloos, op een klein weckpotje met rommeltjes na dan.

Ik dacht gelijk: dit kan en wil ik ook! Ze geeft goede tips voor een zero waste lifestyle op haar blog Trash is for Tossers. En dus heb ik er voor jullie een paar op een rijtje gezet:

  • Misschien de leukste manier om bij te dragen aan een afvalloze maatschappij is kleding kopen die al een keer gekocht is. De mode-industrie is de op één na meest vervuilende industrie, dus door vintage te shoppen ben je al heel goed bezig. De kledingruil die THE VIEW CONCEPTS laatst organiseerde, is hier een goed voorbeeld van.
  • Stoffen tasjes en herbruikbare waterflesjes. Geen plastic tasjes of flesjes meer, gebruik in plaats daarvan stoffen tasjes – het liefst van biologisch katoen – en duurzame waterflesjes.
  • Maak jouw eigen crèmes van kokosolie, tandpasta van bakpoeder en afwasmiddel van azijn. Je kunt hiervoor allerlei recepten vinden op internet.
  • Koop zoveel mogelijk eten onverpakt. Je kunt bijvoorbeeld bij Opgeweckt in Groningen en bij Bag and Buy in Utrecht al 100% verpakkingsvrij winkelen.

En natuurlijk: minder kopen en minder weggooien. Het lukt je misschien niet om he-le-maal zonder afval te leven zoals Lauren Singer doet, maar je veroorzaakt hiermee wel een hoop minder negatieve impact op het milieu.

- THE VIEW CONCEPTS

Geschreven door Danique Levering

Beeld: Lauren Singer - Facebook

THE-VIEW-CONCEPTS-tas

EEN INTERVIEW MET TORII - TATOEAGES EN TOONKUNST

EEN INTERVIEW MET TORII - TATOEAGES EN TOONKUNST

VOOR HET LEVEN

VOOR HET LEVEN