viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

klassieke muziek voor beginners

klassieke muziek voor beginners

klassiekemuziek.jpg

Over het algemeen sta ik bekend om mijn vrij goede kennis van muziek (ook al praat ik zo af en toe louter mijn muzikale wederhelft na). Na mijn eerste kennismaking met Alex Turner, tijdens de handarbeidlessen in mijn brugklassenjaar, leek mijn hart voorgoed verpacht te zijn aan gitaren, Britse zangers en indierock. Maar ik werd ouder, wat inhield dat ook Turner geregeld het veld moest ruimen voor hier en daar een top 40-nummer, mijn dubstep-fase (ja, die had ik) en een breed scala aan folkbands. Maar klassiek? Klassieke muziek was iets wat mijn vader in plaats van de gebruikelijke blues- en jazzmuziek opzette, als hij behoefte had aan een rustige zondagmorgen - iets wat niet zo vaak voorkwam. En toen was er opeens Spotify. Mijn met zorg gecultiveerde iTunes-bibliotheek raakte in de vergetelheid en ik dook in de speciaal voor mij - zo leek het - samengestelde afspeellijsten. Deze eindeloze rits aan mogelijkheden bracht mij in hoeken van de muziekgeschiedenis die ik anders nooit ontdekt zou hebben. Zo ook klassiek dus.

Na oneindig liedjes uit mijn jeugd te hebben herbeleefd, bleef er welgeteld één mapje afspeellijsten onberoerd; 100 klassieke meesterwerken op een rij. Het bleek een magische verzameling vol piano- en vioolklanken, crescendo's en fortissimo's. En het duurde niet lang voordat deze lijst mij kennis liet maken met de meest bekende werken en ik mijn eigen smaak en voorkeuren begon te ontwikkelen. Naast MozartHaydn en Vivaldi luisterde ik naar Dvorák en Schubert. En afgezien van uitstekende achtergrondmuziek fungeerden deze klanken als de beste studie boost die ik óóit heb gehad.

Al met al heeft deze playlist (zie: Klassieke Muziek voor Zondagochtend) het vermogen om welke plek dan ook, van mijn rommelige kamer en de UB tot een overvolle trein, in een fijne plek te veranderen.

- THE VIEW CONCEPTS

Geschreven door Willemijn Schmidt

klassiek

Beeld: Eric T White/MACxNastyGal

de evolutie van een halve eeuw oudere generatie in uiterlijke vertoning

de evolutie van een halve eeuw oudere generatie in uiterlijke vertoning

the confessions of an online junkie

the confessions of an online junkie