viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

het geef-feestje

het geef-feestje

moet1.jpg

December biedt het perfecte recept voor een mooi geeffeestje. Het is de (dit jaar semi-)koude wintermaand met korte dagen en donkere nachten. Alle redenen dus om met lekker eten, verre familieleden en goede vrienden bij de open haard te zitten en je warm te houden met een groot glas rood en mooie verhalen. En dit alles in combinatie met 'de ceremonie van het geven' - met z'n allen rondom een geurende dennenboom plaatsnemen en cadeaus aan elkaar overhandigen. Wij mensen zijn gebouwd op bepaalde behoeften; iets wat nog te maken heeft met het instinct en de overlevingsdrang van onze voorouders. Je zou ze kunnen herkennen van meneer Maslow, die ze netjes in een piramide plaatste. Over de volgorde hiervan wordt nog gedebatteerd, maar de behoeften kloppen zeker. Uiteindelijk verlangt iedereen gewoon naar basic needs, denk: zekerheid, sociaal contact, waardering en ontplooiing. Wat betreft de feestdagen gaat het vooral om één belangrijk ding: de waardering van anderen. En die uiten we dus in presentjes.

Want geven is leuker dan krijgen, al zeg ik het zelf. Met 'krijgen' heb je namelijk te maken met een groter risico. Ik ken bijvoorbeeld mensen die heel slecht leuke cadeaus kunnen bedenken. En dan krijg je dus die heisa waarbij je een cadeau ontvangt - waar je totaal niet warm van loopt - en vervolgens krampachtig "Leuk, dank je wel", moet uitbrengen. Ontzettend onnatuurlijk. Geven is daarentegen een stuk leuker. Het proces van bedenken, uitzoeken, kopen, inpakken en het uiteindelijk overhandigen is letterlijk een feestje. Laat dit ook nog eens psychologisch onderbouwd zijn door Maslow himself. Want als iemand welgemeend zijn dank betuigd (je hoort dus ook altijd wanneer dit oprecht is) weet je dat je gewaardeerd wordt voor al het werk dat aan 't cadeau vooraf ging. Sommige psychologen beweren zelfs dat we in alles egocentrisch zijn. We geven om onszelf goed te kunnen voelen - puur uit eigen belang dus. Ik betitel het liever als the christmas spirit.

Kortom: het moment dat jouw zorgvuldig ingepakte cadeau de handen van de krijger bereikt, is gewoon heel fijn. De seconden dat hij/zij met een glimlach de strik verwijdert, het papier eraf scheurt en dan poeslief zegt: "Dat had je echt niet hoeven doen."

 

- THE VIEW CONCEPTS

Geschreven door Danique Levering

saintemaria

deze persoon zet zich al het héle jaar in voor anderen

deze persoon zet zich al het héle jaar in voor anderen

kerst is een 'moetje'

kerst is een 'moetje'