viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

een onverwachte speed-date

een onverwachte speed-date

more-poetry-is-needed.jpg

Ken je dat heerlijk trage programma Rail Away van de EO, waar je misschien een keer per ongeluk naar zat te kijken? Het format is bijna te simpel: treinen die door gebergte en andere mooie landschappen rijden. Blijkbaar trekt het toch genoeg kijkers voor haar bestaansrecht. Terwijl ik er naar zat te kijken, groeide bij mij niet alleen de wens om eens die rondreis door Groot-Brittannië te maken. Ook (over-)romantiseerde ik het reizen zelf, terwijl ik vaak genoeg in de trein heb gezeten (of, erger nog, moest staan) en er het liefste uit was gesprongen. Sinds ik student-af ben en niet ieder weekend in mijn ouderlijk dorp meer wordt verwacht, of een baan heb waarvoor ik er (gelukkig) niet iedere dag gebruik van hoef te maken, reis ik nog maar af en toe. Ja, er zijn overvolle treinen, het geklaag is ook zeker verantwoord, maar ik wil hier niet ingaan op vervoerskwaliteit. Ik licht hier graag het romantische aspect uit dat je ervaart terwijl je urenlang onderweg bent met een goed boek op schoot, een kop koffie en medereizigers die interessante momenten opleveren.

Onlangs zat ik in mijn handboek voor 'aantrekkelijk schrijven' te lezen, toen in Ede-Wageningen een aandoenlijk stel van begin zestig tegenover me kwam zitten.

‘Alweer lekker aan de studie?’ vroeg de aardige man met de witte baard. Allereerst was ik natuurlijk gevleid dat hij mij, een vijfentwintig-plusser, voor student aanzag.

‘Oh, nee, ik ben al afgestudeerd, hoor. Dit is een soort handboek met tips om beter te leren schrijven.’

‘Dus je wilt een boek schrijven? Wat leuk, dat staat ook bovenaan mijn lijstje.’

En zo raakten we aan de praat over literatuur, zijn vrijwilligerswerk voor stichting Make-A-Wish, hoe de vluchtelingen in hun stad Ede warm zijn verwelkomd, de mooie initiatieven van burgers die niet of nauwelijks worden belicht in de media. We kenden elkaar niet en zouden elkaar hierna nooit meer treffen, maar we praatten alsof we geen seconde wilden verliezen. De korte reistijd naar Arnhem vloog voorbij, waar zij er een dagje op uit gingen.

‘Dit voelde bijna als een speed-date, leuk dat dit soms nog gebeurt,’ zei ik lichtelijk ontroerd.

Een spontane ontmoeting in een openbaar voertuig zodat je hart gaat gloeien en je weer wat geloof in de mens terugkrijgt.

- THE VIEW CONCEPTS

Geschreven door Elanur Colak

Beeld: Six & Five

de glimlach van een vreemde

de glimlach van een vreemde

goede voornemens: cliché doch handig

goede voornemens: cliché doch handig