viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

als we ons ego zouden laten varen

als we ons ego zouden laten varen

democratie.jpg

Een video van Daan Roosegaarde over de generatie die nu de leiding heeft en een aansluitend blogartikel van André Platteel genaamd the need for destructive leaders, passeerden zojuist tegelijkertijd mijn beeldscherm. Toeval, en een bom aan inspiratie die ietwat te groot was voor mijn chaotisch-enthousiaste hoofd om het op logische wijze te categoriseren. Ze inspireerden me na te denken over collectivisme en leiderschap, wat tot een paradoxale bevinding leidde. Er is een laag – eigenlijk allen uit eenzelfde generatie - die onze maatschappij hoort te leiden, ook wel de Tweede Kamer genoemd. Ze bedenken een standpunt, klampen zich daaraan vast en proberen daarmee zoveel mogelijk burgers over te halen zich erbij aan te sluiten. Democratie zorgt ervoor dat ze vóóral geen concessies moeten doen, want nee, inleveren op je mening is de ultieme vorm van gezichtsverlies én totale ondergang (net zoals dat voor onze generatie dan weer voelde als we per ongeluk nog met onze rok in onze panty het klaslokaal in kwamen, na een bezoek aan het toilet).

Maar de maatschappij verandert – NB: immens – en systemen die de leidende generatie in de 60' en 70'er jaren hebben ontwikkeld zijn passé. 'We moeten de oude systemen niet verbeteren, maar vervangen' – aldus Daan Roosegaarde. En dat geldt net zo voor eigenschappen van leiders: narcisme vervangen door lef. Want zoals narcisme tot voor kort werd gezien als vereist eigenschap voor een goede leider, moeten we potverdomme eens op ons gat durven gaan. Op naar destructief leiderschap, om daardoor vervolgens op nieuwe ideeën te komen.

Een beetje paradoxaal is het wel. De laag die zogenaamd onze maatschappij moet leiden, kan totaal niet collectief en niemand durft zijn mening wat te verschuiven. Want zo werkt het blijkbaar; individueel de sterkte zijn. En daarbij, heb jij ooit een uiterst innovatief en creatief idee de Tweede Kamer zien passeren? Als we Ken Robinson’s talk ‘school kills creativity’ (verplicht zien) mogen geloven is die creativiteit er trouwens al-lang uitgestampt, en al helemaal bij die generatie. Hoe? Nou, vanwege de educatieve, verouderde systemen dus, die toe zijn aan vernieuwing. Een soort ‘kip en het ei’ verhaal.

Maar goed, 'we hebben niks aan meningen, maar aan voorstellen' – vindt Daan Roosegaarde, dus hierbij mijn voorstel. We zijn een individualistisch land. We zijn individueel sterk en sommige meningen luiden dat dit het collectivisme ondermijnt. Laten wij ons individualistisch vermogen zien als kracht, om nieuwe manieren van collectivisme te bereiken. Laten we die Tweede Kamer eens een potje trampolinespringen vóór de vergadering (ja, deze ‘creatieve techniek’ bestaat als methode voor vastzittende zuurpruimen), en zien wat er dan gebeurt. Wij hopen op concessies en creativiteit. Of; de Tweede Kamer elimineren en Daan, André en Ken for president. Ook oké.

- THE VIEW CONCEPTS

Geschreven door Flora

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=utOKBz-LqU4[/embed]

 

Beeld: Rachel Idzerda

 

mannen, vrouwen, oriëntaties en getallen

mannen, vrouwen, oriëntaties en getallen

de glimlach van een vreemde

de glimlach van een vreemde