viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

een filmische strijd tegen de kou

een filmische strijd tegen de kou

filmische-strijd-tegen-kou.jpg

Ik loop de deur uit en word begroet door ijzige wind. Het is vooral die wind die me stoort, want het vertraagt mijn tocht naar de supermarkt en onderweg raakt mijn sjaal bijna verloren in de gracht. Om aan de winterkou te ontsnappen duik ik graag de bioscoop in. Zo bezocht ik vorige week The Revenant - een film waar ik al maandenlang naar uit heb gekeken. Want Alejandro G. Iñárritu die een 2,5 uur durende speelfilm realiseert in het Amerika van 1820 op basis van waargebeurde verhalen belooft wat. De openingsscène grijpt meteen mijn aandacht: de fluisterende stem van Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) praat melodisch in Pawnee –de taal van een inheems volk in midden Amerika- en het scherm wordt gevuld met zijn herinneringen gevangen in vertraagde beelden van mysterieuze blikken van zijn vrouw en zoon. Ondanks deze serene sfeer schemert de wreedheid van het verhaal al door, via het sterke contrast tussen het koude landschap in blauwtinten en de felle oranje kleur van brandend hout op de achtergrond. De meditatieve sfeer houdt nog even aan in de opvolgende shots via het vredevolle geluid van stromend water en Hugh Glass die waakzaam door de groene wildernis sluipt op zoek naar een prooi. De bruutheid slaat dan ook meedogenloos toe wanneer de rust wordt onderbroken door een pijl die de keel van een kampgenoot doorboort: de strijd is begonnen.

Het verhaal neemt de kijker mee in deze strijd via de realistische beelden die daadwerkelijk onder barre weersomstandigheden op locatie zijn geschoten. Director of photography Emmanuel Lubezki (Gravity, Birdman) maakt voornamelijk gebruik van natuurlijk licht en weet elk shot een emotionele lading te geven. De schitterende cinematografie biedt het nodige tegenwicht aan een onaannemelijke plot. De voortdurende overlevingsstrijd van Hugh Glass wordt vermoeiend wanneer ongeloofwaardige plotwendingen zich voordoen. Hij weet het niet alleen op te nemen tegen een grizzly beer, maar hij ontkomt ook aan een achtervolging van dertig Pawnees en overleeft een vijftig meter hoge val van een berg. Het doet af aan de thematische kracht van spiritualiteit door deze bijna te ridiculiseren. Maar toegegeven houdt Leonardo de spirituele levenskracht van de hoofdrol geloofwaardig in stand voor de kijker. Al brengt hij niet veel meer uit dan gezucht en gekreun, hij speelt vol overtuiging en overgave.

Wel of geen Oscar, Leo is vanaf nu mijn rots in de branding. In deze winterdagen op de fiets, wanneer de regen mijn voorhoofd en handen bekoelt en mijn schouders zich samentrekken, denk ik even aan Leo. Hij overleefde dagenlang in -40 graden met een broos lichaam vol diepe vleeswonden. Met opgeheven hoofd trotseer ik vervolgens de regen en haal ik bijna wraakzuchtig alle zielige fietsers in.

Geschreven door Brechje Meijers

Beeld: Wildatheart

tele-pressure: hallo burn-out

tele-pressure: hallo burn-out

f*ck gevoelens

f*ck gevoelens