viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

tele-pressure: hallo burn-out

tele-pressure: hallo burn-out

meditaite.jpg

Ik besluit me over te geven aan het trendgevoelige begrip mediteren. Het grootste gedeelte van mijn vriendinnengroep (wat zeg ik: m’n héle) praat er al jaren voluit over, tipt de ene meditatie-app na de andere en beweert meer rust in het dagelijks bestaan te hebben gevonden. Allen ten gevolge van 10 minuten mediteren per dag. Dat wil ik als spuit 11 ook wel. En dus hak ik de knoop door en download dan toch de app Headspace. Voor velen een religie, voor mij tot nog toe niets meer dan een wit-oranje icoontje op mijn bureaublad.  

- 24 uur later -

 

Inmiddels heb ik 10 minuten naar het Britse accent van Andy mogen luisteren en ik geef toe: een betere manier dan aan stress te ontkomen, kende ik nog niet. (Buiten het feit dat ik de eerste paar minuten een soort van ontwenningsverschijnselen had omdat er berichtjes binnenkwamen, die ik niet kon bekijken. Hup op vliegtuigmodus.)

Voorheen gaf enkel een potje trainen in de sportschool me voldoening, of een soort van rust. Ik was ervan overtuigd dat alleen zoiets voor mij was weggelegd. (Vooral na mijn eerste meditatiemoment een paar weken eerder, dat me een forse hyperventilatiebui opleverde.) Maar iemand in mijn omgeving verklaarde me wijs: ‘van alleen *yang word je niet sereen, er moet ook **yin aan te pas komen.’

Ze had wel degelijk gelijk.

 

TELEPRESSURE Mediteren is sinds een paar jaar niet meer weg te denken uit onze maatschappij; de ene na de andere yogaschool opent haar deuren en een dag zonder 10 Mindfull Minutes is verledentijd. Alles om die burn-out te vermijden. Een grote aanstichter hiervan is telepressure: de druk die onze generatie ervaart om altijd bereikbaar te moeten zijn. Vooral binnen veel  bedrijfsculturen neemt dit fenomeen ernstige gevolgen aan. Nog even na het avondeten mails beantwoorden, want de klant kan niet wachten tot morgenochtend. Werkgevers zien het wellicht als iets positiefs – 24/7 in verbinding staan met de werkplek. Maar hoe scheid je je werkuren dan van vrije tijd?

Ook in ons privéleven schuilt een gevaar achter het constant online moeten zijn. Want voor dat obsessief beantwoorden van sms’jes voor het slapen gaan, betaal je de ochtend erna een forse prijs. Veel onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het gebruik van elektronica vlak voor bedtijd slaapproblemen kan veroorzaken (Cain & Gradisar, 2010).

Maar hè, dit wisten we natuurlijk allang. Rest ons nu de vraag wat we eraan gaan doen.

Voor nu zet ik in ieder geval mijn telefoon op vliegtuigmodus, sluit mijn ogen en geef me over aan de woorden van Andy.

 

* Yin: ontspant en maakt je rustig.

** Yang: activeert energie.

 

- THE VIEW CONCEPTS

Geschreven door Gabriela

 

Beeld: Another Magazine

de persoon die schuil gaat achter alter-ego @nenthe

de persoon die schuil gaat achter alter-ego @nenthe

een filmische strijd tegen de kou

een filmische strijd tegen de kou