viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de persoon die schuil gaat achter alter-ego @nenthe

de persoon die schuil gaat achter alter-ego @nenthe

nenthe.jpg

@Nenthe, vandaag de dag een graag en drukbezocht Instagramaccount dat bijna 60.000 volgers telt en gemiddeld de 4K likes per foto aantikt. Haar bio luidt ‘100% Muse Material’ en dat is dan ook hetgeen waar de dame in kwestie zich –momenteel- trouw aan houdt; het sharen van content. In haar toekomst is ze ook van plan zelf te creëren. Misschien wel met de analoge camera die ze van haar overgroot opa kreeg. Wie er werkelijk schuilgaat achter dit befaamde alter-ego? De nuchtere 18(!)-jarige Emily Oostveen. Momenteel studeert ze Fashion & Management op het Amsterdam Fashion Institute en woont ze in een knus studentenhuis op de Prins Hendrikkade. In het weekend werkt ze nog trouw bij ROOS – een koffietentje in Leiden, de omgeving waar ze opgroeide.

We spreken Emily in een delicatessenzaak in Amsterdam over @Nenthe, inspiratiebronnen, veilige thuishavens en generatie Z.

Wie is Nenthe? ‘Nenthe is eigenlijk niemand. Ik heb een lijstje op mijn telefoon staan met kindernamen die ik heel mooi vind. Toen ik een paar jaar geleden voor mijn Tumblr-account naar een naam zocht, scrolde ik door dit rijtje van namen; Benthe moest het worden. Helaas bestond deze naam al en veranderde ik de ‘B’ in een ‘N’; wat mij betreft de mooiste letter uit het alfabet, vraag me niet waarom.’

Je hebt nu bijna 60K volgers. Hoe heb je dat in hemelsnaam voor elkaar gekregen? ‘Ik sta er zelf ook versteld van. Ik ben Nenthe puur voor mezelf begonnen, om de schoonheid van het vrouwelijk lichaam te laten zien en omdat ik dagelijks inspiratie nodig heb voor mijn studie. Ik vind het super leuk om content te delen. Op een gegeven moment zijn accounts als The Lovers and Drifters Club en model Rosie Huntington me gaan volgen en zo is het gaan rollen. En ik post gewoon heel veel en probeer consistentie in mijn feed te behouden. Voor iedere foto gebruik ik dezelfde filter.’

‘Pas sinds afgelopen november zijn mijn ouders, vrienden en klasgenoten van AMFI erachter gekomen dat ík Nenthe ben.’

Heb je er bewust voor gekozen om schuil te gaan onder een alter-ego, in plaats van je eigen naam? ‘Ja, ik heb het vooral in het begin heel erg voor mezelf gehouden, omdat de dingen die ik post soms best op het randje zijn, denk: naaktheid en taboes. Daarnaast wilde ik niet dat mensen de beelden aan mij persoonlijk zouden linken. Soms zijn mijn onderschriften best wel melancholisch, maar dat heeft niet per se met mijn privéleven te maken. Pas sinds afgelopen november zijn mijn ouders, vrienden en klasgenoten van AMFI erachter gekomen dat ík Nenthe ben. ELLE postte iets over me en dit heb ik toen via social media gedeeld.’

Zijn de beelden vaak autobiografisch? ‘Soms, want ik moet er natuurlijk wel wat mee hebben, wil ik het posten. Ik vind het daarnaast belangrijk dat meiden zich kunnen identificeren met mijn account – als een soort maatschappelijk doorgeefluik.’

Hoe kom je aan content? ‘Bijna al mijn foto’s komen van Tumblr of fotografen die ik bewonder.'

Wie zijn dat? ‘Sophie Hemels (@francismorrismorrison), zij exposeerde laatste in de Bloemenbar in Amsterdam, Roos van Rij (@roosvanrij), Juergen Teller (@juergentellerpage) en Jason Lee Parry (@jasonleeparry). En Sticks & Stones Agency vind ik ook heel inspirerend.’

‘Ik vind het aan de ene kant wel jammer dat ik zo ben opgegroeid met media; ik verlang soms naar de tijden dat ik buiten speelde met vrienden.’

Hoe denk jij over jouw generatie, generatie Z? ‘Ik vind het aan de ene kant wel jammer dat ik zo ben opgegroeid met media; ik verlang soms naar de tijden dat ik buiten speelde met vrienden. Ergens baal ik wel dat alles aan het digitaliseren is, maar je houdt het niet tegen. Dus dan moeten we het maar omzetten in iets positiefs. Het leven wordt ons hierdoor makkelijker gemaakt en daar moeten we gebruik van maken.’

Wat is je mening over jouw leeftijdsgenoten? ‘We mogen onze horizon wel meer verbreden. Omdat we zo gefocust zijn op onze telefoon, lezen we bijna geen boeken meer en bekijken we het nieuws amper. Laatst was mijn telefoon een paar dagen kapot, wat best wat rust gaf, maar tegelijkertijd ook veel onrust. Ik merkte hoe afhankelijk ik van dat ding ben. Dingen als een wekker zetten en mijn treinschema opzoeken, konden opeens niet meer.’

‘Ik ben heel erg op mezelf, ik voel me het fijnst als ik alleen ben.’

Laatste vraag: Hoe zou je jouw ‘bubble’ omschrijven? ‘Ik ben heel erg op mezelf, ik voel me het fijnst als ik alleen ben. Ik houd er ook echt van om in mijn eentje koffie te drinken en de stad in te gaan.’

- THE VIEW CONCEPTS

Geschreven door Gabriela

nenthe

interview: andor van den boom - the wolfpack

interview: andor van den boom - the wolfpack

tele-pressure: hallo burn-out

tele-pressure: hallo burn-out