viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

interview: rocco van de staat - the wolfpack

interview: rocco van de staat - the wolfpack

rocco_voorwebsite.jpg

Mocht je Rocco buiten zijn territorium willen opmerken, is de kans het grootst dat je hem bij de ‘biologische slager’ treft.  Aldus Rocco op zijn best geïmiteerde Nijmeegse accent: ‘Lamsworst, ossenworst, en laatst had ik een of ander donker worstje.  Nouja laat eigenlijk ook maar. Of van die heel kleine, zonder ingepompt water.’ Echt concreet kun je hem niet noemen, maar gelachen hebben we zeker. In het oude Doornroosje, waar hij als anti-kraakwacht ‘zijn villa’ beheert, gaf hij ons een rondleiding door het voormalig – letterlijk uitgedanste – territorium van menig Nijmegenaar. Licht emotioneel was het wel.   Zelf komt hij zelden buiten zijn muren. Maar wat verwacht je van een man, als zijn bed én studio zich binnen één pand bevinden?

Onderdeel van onze co-creatie met Premium Supply Store & Reell – The Wolfpack

Lancering: zaterdag 27 februari, 20:00, Nijmegen.

ROCCO HUETING - @ROCCOJGH TOETSENIST BIJ DE STAAT  

Uiterlijk vertoon - hij draagt: The Wolfpack t-shirt white & sweatshirt + Bonne Suits broek + Nikes van Premium. Leefomgeving: het oude Doornroosje. Geslacht: reu. Kleur ogen: bruin. Vacht: intens. Lengte: 1,78. Geboortejaar: 1987.

Nu is het enkel jóuw territorium, het oude Doornroosje, waar veel Nijmegenaren hun prachtigste herinneringen beleefden. Wat is jouw mooiste herinnering aan deze plek? ‘Alle ‘eerste keren’ die ik hier meemaakte; van mijn eerste concert toen ik 14 was, tot het eerste gevoel van extase en ons optreden met De Staat in 2008. Het was hier gewoon altijd vet.’

En nu woon je er. Wais jouw definitie van comfort? ‘Dat je alles binnen handbereik hebt.’

Wat is alles? ‘Haha, ik dacht aan A$AP Rocky. Daar komt het wel op neer: Pussy, Money, Weed.’

We lachen om zijn antwoord en kijken elkaar een seconde aan of we dit zullen opschrijven. Maar besluiten uiteindelijk dat het eerste antwoord altijd het beste is.  

Oké, einde antwoord. Hoe bevalt het om altijd in roedelverband met De Staat te leven? ‘Ik ben er nog steeds helemaal excited door. Maar ik kan me ook snel druk maken om dingen.’

Zo oog je niet. ‘Ik heb het ‘kunstenaars-bandje-ideaal’ misschien iets te over-geromantiseerd, maar ik heb nu ook geleerd dat dat helemaal niet op elk vlak zo hoeft te zijn. Als je constructief en positief kunt zijn, eerlijk bent en niet te veel beren op de weg ziet, dan gaat het gewoon goed. Ik probeer mezelf daarin nu te verbeteren, want ik ben niet de makkelijkste geweest de afgelopen tijd. Nu ik mijn master Kunst- en Cultuurwetenschappen heb behaald, valt er gelukkig ook een grote last van mijn schouders.'

En als je dan toch te veel beren op de weg ziet, hoe ontwijk je die dan? 
Ik trek vaak mijn eigen plan. Als we bijvoorbeeld in Nijmegen spelen, probeer ik een rondje kronenburgpark te doen. 

Een rondje kronenburgpark? Sportief. -Die is voor eigen interpretatie-

‘Ik probeer niet te veel beren op de weg te zien.’

Als je iets zou mogen toevoegen aan de wereld, wat zou dat dan zijn? 
Een denkomslag bij mensen. Vooral in de cultuurDoor bezuinigingen en dergelijkemoet er nu eenmaal anders gedacht worden: niet meer in “ik maak kunst dus ik heb subsidie nodig, maar in “ik maak kunst, waarom is dat belangrijk en hoe ga ik dat doen?”. Dit moet van onderaf komen, vanuit de burger, maar misschien ben ik daar een beetje naïef in. Metaforisch gezien bedoel ik dit voor het hele leven.’ 

Misschien zoals Nietschze zegt: ‘We have art in order not to die from the truth? ‘Ja, wow. Als Nietschze iets zegt ben ik het daar altijd vrij snel mee eens.’

En wat zou je willen verwijderen? ‘Even denken, waar hebben we helemaal niks aan?’

Rocco begint te gniffelen en we staan erop dat hij hardop zegt wat hij denkt.  

‘Het zou erg egoïstisch zijn om dit te zeggen, maar ik dacht bijvoorbeeld aan musicals. Ja, ik heb daar wel moeite mee. “Anne Frank de musical”. Ik dacht serieus dat zoiets uit South Park kwam. Ik snap het gewoon niet. Anders gezegd: ik doe al járen zonder musicals en ik ben er ook nog. Wie gaan daar eigenlijk heen? Veel mensen! Vet, ik gun het ze.’

De Staat iswat ons betreft, zeer kenmerkend om zijn stijl. Hoe belangrijk is uiterlijke vertoning voor jou? ‘Ik ben daar wel veel mee bezig. Mijn veters moeten bijvoorbeeld altijd perfect zitten voor mijn optreden, terwijl er tijdens zo’n avond heus niemand bezig is met hoe mijn veters gestrikt zijn. Ik vind het gewoon leuk dat je met zoiets individualiteit kunt benadrukken. Dat vind ik ook zo tof aan The Wolfpack; iedereen stijlt de kleding op zijn eigen manier.’  

- THE VIEW CONCEPTS

DESTAAT.NET

Schermafbeelding 2016-02-22 om 20.57.56

Foto door Bram van Horen – Reell

Grafisch design: Jeroen – TheOlifants

Tekst en concept: THE VIEW CONCEPTS

EVENT

interview: iris van hees - the wolfpack

interview: iris van hees - the wolfpack

interview: andor van den boom - the wolfpack

interview: andor van den boom - the wolfpack