viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

Oproep aan zij die - te allen tijde - Top 40-hits grijs draaien

Oproep aan zij die - te allen tijde - Top 40-hits grijs draaien

eitje.jpg

Oké, ik moet je eerlijk zeggen: de muziek die ik doorgaans luister is niet per se upbeat te noemen, heeft geen bass die ooit gaat droppen en zal weinig feestjes echt doen opleven. Natuurlijk houd ook ik van een tikje Taylor Swift hier en daar, meezingen met een Top 40-hit eens in de zoveel tijd, of een funky house- of discoplaatje, maar meestal komt mijn muzieksmaak toch wel neer op sprookjesachtige postrock of (het wat hardere) gitaarwerk. Ik heb me dan ook vaak geërgerd, en erger me eigenlijk nog steeds aan mensen die, wanneer ik ze een stukje van mijn muzieksmaak laat proeven, met opmerkingen komen als 'zzz, ik val bijna in slaap' of 'ben je depressief of zoiets?'. Ik snap deze mensen niet. Maar hoewel ik ze niet begrijp, ben ik stiekem toch ook altijd een beetje jaloers op ze. Zij hebben blijkbaar nooit een moment waarop ze echt alleen maar zin hebben in snoeiharde gitaren of een fijn deuntje om lekker bij weg te dromen. Hun leven is klaarblijkelijk zó perfect dat elk moment ervan kan worden gevangen door een upbeat hitje. Zij hebben nooit ruzie, balen nooit en gaan dansend door het leven. Elk weekend staan ze 'in the club' te springen op de droppende bass van een house nummer. Zouden zij zelfs hun off-days laten begeleiden door een album van Flo Rida?

Een tijd geleden zat ik achterin bij mijn ouders in de auto. Op een zeker moment kwam het gesprek op geld en door mijn huidige (voor elke starter zeer begrijpelijke) perikelen daaromheen ben ik daarmee al gauw op de kast te jagen. Hallo angst voor de toekomst. Mijn ouders dramden door over 'of ik wel genoeg werkte' en of ik niet wat meer of anders moest doen. Allemaal goedbedoelde zorgen natuurlijk, maar het frustreerde mij en ergens halverwege de autorit liepen de spanningen op. Tijdens een passief agressief moment van stilte aan beide kanten, besloten de mannen van de radio plots Drank en Drugs uit onze autoradio te laten klinken. En hoewel het ergens de spanning wel weghaalde, werd ik er tegelijkertijd ook ontzettend gefrustreerd van. Daar zit je dan, je heel erg geïrriteerd te voelen en boos te zijn en ondertussen zeggen alle tieners ja tegen MDMA.

Wat ik wil zeggen is dat ik een erg grote voorstander ben van muziek die bij je 'mood' van dat moment past. Ga niet proberen jezelf er krampachtig van los te maken. Heb je liefdesverdriet? Te weinig werk/geld/sociaal leven? Zwelg er voor eventjes in met een nummer zo zielig, agressief of hard als je nodig hebt. En daarna? 'Shake it off' met Taylor Swift.

(Tijdens het schrijven van dit artikel luisterde ik overigens naar Scandinavisch postrockband Ef. Misschien ben ik de enige die hiervan houd, maar het is een grote aanrader voor wanneer concentratie vereist is, maar je ook zin hebt in een goede gitaarpartij. Op zoek naar actuele muziek voor zo'n beetje elke andere mood, check dit artikel van Dazed en Confused)

Geschreven door Kelly van den Bosch

Beeld: Alexandre Häfeli

amsterdam-oost represent: een park, maar dan binnen

amsterdam-oost represent: een park, maar dan binnen

interview: iris van hees - the wolfpack

interview: iris van hees - the wolfpack