viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

'thuis' in eigen huis

'thuis' in eigen huis

dasgebautebild_steckdose_linuslohoff_1200.jpg

Toen ik afgelopen zomer het anti-kraak huis waar ik samen met een vriendin woonde, moest verlaten, kreeg ik een kamer aangeboden waar ik een jaar in onderhuur kon gaan wonen. Ik zei ja. Een jaar lang wonen tussen de meubels van een ander, hoe erg kon dat zijn? En die ene felrode muur, daar kon ik wel mee leren leven. Nou, ik kan je zeggen: ik heb me vergist. Die ene rode muur, daar had ik na twee weken al genoeg van. En die degelijke meubels? Die deed ik het liefst allemaal per direct de deur uit. Noem me materialistisch, maar ik houd ervan om me te omringen met mijn eigen spullen. Het heeft me tot nadenken aangezet, dat wonen in andermans huis. Want wat is nu werkelijk hetgeen dat ervoor zorgt dat je je ergens thuis voelt? Als kleren de man maken, maken spullen dan het huis?

Ik denk van niet. Wat ik me wel eens heb afgevraagd. is of we onszelf in eigen huis nog wel 'thuis' voelen. Voor een groot deel van onze generatie is de plek waar we wonen tegenwoordig namelijk ook de werkplek geworden. Iets wat soms wellicht handig kan zijn. (Niks is immers zo fijn als wakker worden tijdens een uur in de file of 's winters in regenpak op de fiets.) Het betekent daarentegen wél dat je je kantoor binnenstapt op hetzelfde moment dat je 's ochtends - misschien wel met het verkeerde been - uit bed stapt. We werken in ons huis en we slapen naast ons bureau. Hadden we in meer Mad Men-achtige tijden geleefd, had onze echtgenoot ons een workaholic genoemd. Nu zijn we gewoon zielige starters zonder een cent op zak. (Hallo angst voor toekomstperspectieven.)

Al hebben we dan geen cent te makken, toch kunnen we één ding als de beste: weggaan. Het liefst zo ver mogelijk van ons eigen huis vandaan. Hoeven we een tijdje niet te werken, verkassen we het liefst naar de andere kant van de wereld. We kopen tickets naar verre oorden in Zuid-Oost Azië of Australië en weten direct de weg in New York terwijl we in eigen stad Google Maps moeten raadplegen voor de pizzeria om de hoek.

Een tijdje terug stuitte ik op een interview uit 2003 van de Volkskrant met de populaire filosoof Alain de Botton. Het interview gaat over op reis gaan en Alain zegt: 'Ik denk dat de echte uitdaging niet ligt in het hebben van een nieuwe ervaring, ik denk dat je de oude ervaring in een nieuw daglicht moet proberen te zien. Niet de ervaring is interessant, maar wat jij maakt van die ervaring.' Hoewel het interview over reizen gaat, gaat het voor mij juist over thuis zijn. Ik denk dat we ons thuis en hoe waardevol dat is, misschien ergens zo rond onze derde verhuizing verloren zijn. Daarom mijn tip: blijf eens wat langer thuis. Bekijk niet alleen de stad waarin je woont, maar zelfs je eigen huis door andermans ogen. Doe net alsof je er op vakantie bent. Je zal het opnieuw leren waarderen. En Alain de Botton, die zou het met me eens zijn.

Geschreven door Kelly van den Bosch

Beeld: Linus Lohoff, Visiogeist

inner peace

irritatie als inspiratie

irritatie als inspiratie

interview: koko kelly - the wolfpack

interview: koko kelly - the wolfpack