viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

irritatie als inspiratie

irritatie als inspiratie

irri.jpg

‘Haal jij überhaupt nog wel lol uit je leven?’ Deze, en veertig andere pijnlijke vragen, kreeg ik nadat ik weer eens een cynisch stukje het internet in geslingerd had. Ditmaal over de dood van David Bowie. Of ik mijn eigen ongeluk aan het projecteren was door cynisch te reageren op het nieuws. Ik kan me voorstellen dat dat een goede uitlaatklep zou zijn, maar het was niet het geval. Ik kon me heel erg vinden in de woorden van Michiel Romeyn - die dikke van Jiskefet. Of die sinterklaas van Alles Is Liefde, net zo u wilt. Hij gaf een interview aan HP/De Tijd en daarin zei hij: irritatie is inspiratie. Daarbij zei hij nog een aantal terechte onaardige dingen over tv van nu, reclames, cabaretiers en kutwijven uit Blaricum. Een verademing. Want DWDD is nog steeds het meest populaire tv-programma en als er een keer iets kritisch gebeurt in College Tour, loopt de gast weg.

Ik haal ook meer dan de helft van mijn inspiratie voor het schrijven uit irritatie. Ik woon namelijk in Amsterdam, waar denken voor jezelf nogal moeilijk blijkt te zijn. Waar mensen alleen maar bezig zijn met aardig gevonden worden en mee doen. Daar doe ik zelf overigens aan mee, maar ik ben wel hipster genoeg om overal tegenin te gaan en dat stuk over Bowie liet weer eens zien dat Nederland daar niet op zit te wachten. We zien liever Matthijs van Nieuwkerk dan Michiel Romeyn. Liever Wilfred Genee dan Johan Derksen. En liever Twan Huys dan Maxim Hartman.

‘Laten we het verdomme wel gezellig houden! De wereld is al erg genoeg.’ Nee, de wereld is inderdaad verschrikkelijk, we zien alleen niet hoe erg wij zelf zijn. Tuurlijk zijn er nuances in kritiek, maar wees eerlijk tegen elkaar. Als ik me als een idioot gedraag, dan wil ik dat je dat tegen me zegt.

De Amerikaanse politicus Frank Clark zei ooit: We find comfort among those who agree with us, growth among those who don't. Nou neem ik mezelf lang niet serieus genoeg om te pretenderen dat ik mensen met mijn dwarse meningen beter maak, maar ik geloof hier wel heel erg in.

‘Als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg dan niets.’ Misschien wel de grootste dooddoener tussen de reacties die ik kreeg. Alsof het alleen de moeite waard is om iets te zeggen als het positief is. Vorige maand was iemand een campagne gestart met de tekst Be Nice Or Leave. Omdat we allemaal wel wat liever voor elkaar mogen zijn. Be nice or don’t. Het zal mij een worst zijn. Alsjeblieft heb kritiek op me. Laat me weten dat dit een kutstuk is. Ik moet er nog van groeien.

Geschreven door Mikel van den Boogaard

Beeld: thomas treasurer

fictie | hannah & martin

fictie | hannah & martin

'thuis' in eigen huis

'thuis' in eigen huis