viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de pijnlijke pracht van de onbeantwoorde liefde

de pijnlijke pracht van de onbeantwoorde liefde

pracht.jpg

Wie heeft het toch bedacht: de onbeantwoorde liefde? Een terugkerende vraag. Waar wederzijdse liefde zweet naar rozen doet ruiken en de zon tevoorschijn tovert tijdens koude winterdagen, mondt onbeantwoorde liefde uit in duizenden glasscherven op de betegelde badkamervloer. De rode vloeistof is geen wijn maar bloed en er is geen ruimte meer om te lopen. Is het god die de mens opzettelijk wil kwellen met deze vruchteloze situatie? Ik focus me op de tocht die het bloed aflegt: vanaf de scherven druipt het in de groeven tussen de tegels en verdwijnt vervolgens als een riviertje langzaam het putje in. Maar wacht! Waarom zo bedroefd? Kijk eens naar die tallozen kleine ruwe diamantjes die het licht zo mooi doen glinsteren. Er is wel degelijk een mooie kracht verscholen in deze pijnlijke situatie. Ik ben eruit: onbeantwoorde liefde is een kracht voor kunst. Ik heb het via een literair werk van Gabriel García Márquez mogen ontdekken: El amor en los tiempos del cólera - Liefde in tijden van cholera. Het verhaal omschrijft de prille verliefdheid van Florentino Ariza, die doet denken aan de verliefdheid zoals ik die ervoer op de basisschool. Verliefdheid die knieën doet knikken en geheime brieven laat schrijven, een die stiekeme achtervolgingen inzet en men van slaap berooft. Florentino’s verliefdheid wordt niet beantwoord maar blijft toch zijn leven lang aanwezig. Waar zijn eeuwige onbeantwoorde liefde tragisch aanvoelt, wordt de lezer bewust gemaakt van de schoonheid die erin schuil gaat. Zijn sobere leven krijgt betekenis doordat hij deze wijdt aan háár. Zij houdt zijn fantasie in leven.

Márquez voert de lezer mee naar de binnenwereld van gebeurtenissen. Je vraagt je misschien af wat ik bedoel met de binnenwereld van gebeurtenissen. Het zijn de manieren waarop situaties in uiterst detail worden beschreven, waardoor ze karakter krijgen. Samengevoegd bewegen deze zich als een hoofdrol door het verhaal. Hieronder een klein stukje ter illustratie:

Encouraged by the impetuous thought that this was an arranged opportunity, Florentino Ariza crossed the street and stopped in front of Fermina Daza, so close to her that he could detect the catches in her breathing and the floral scent that he would identify her with for the rest of his life. He spoke with his head high and with a determination that would be his again only half a century later, for the same reason.

 

Als ik dit stukje lees, voelt het alsof ik kennis maak met de verliefde sfeer in de situatie. Op eenzelfde wijze voert het boek me mee naar de binnenwereld van onbeantwoorde liefde en heb ik uiteindelijk haar karakter leren kennen. Het boek brengt een inspirerende ode aan haar.

Starend naar de schittering in de glasscherven op de badkamervloer formuleer ik nu: “Onbeantwoorde liefde. Je bent prachtig, zoals je kwelt en trekt en schreeuwt.”

- THE VIEW CONCEPTS

Geschreven door Brechje Meijers

Beeld door Danique Levering/v magazine

 

liefde

 

grenzen doorbreken met chimamanda ngozi adichie

grenzen doorbreken met chimamanda ngozi adichie

volgens mij ben ik gelukkig

volgens mij ben ik gelukkig