viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

tot tien tellen

tot tien tellen

800x480-1.jpg

Als ik terugkijk op de 23 jaar dat ik leef, kan ik vaststellen dat de wereld steeds lelijker is geworden. Het kan aan mijzelf liggen, ik heb immers nogal de neiging om het glas half leeg te zien, maar volgens mij wordt de wereld ook steeds minder leuk. Op een dag als vandaag is dat te wijten aan terrorisme of aan religie, je zou populisme de schuld kunnen geven. Maar al die -ismen en theïsten waren er al lang voordat ik geboren werd. De problemen zijn niet groter geworden, de wereld is kleiner geworden. Toen twee weken geleden het hoofd van Nabil Amzieb werd gevonden, kreeg ik een paar uur later een filmpje van het hoofd doorgestuurd via Whatsapp. Toen vorige week bommen ontploften op de Istiklal Caddesi in Istanbul, zag ik een kwartier later foto’s van uit elkaar gescheurde lichamen voorbij komen op Twitter.

De wereld gaat te snel. Internet heeft geen filter, geen nuance. Tussen de open deuren als ‘blijf rustig, heb lief’ van Meester Bart staan net zo inhoudsloze opmerkingen als ‘optyfen met dat tuig!’ van Lasser Richard. Tussendoor zie ik beelden die heel heftig zijn, of beelden van de vlag die halfstok hangt bij het stadhuis in Coevorden. Er is geen middenweg, het is links of rechts.

Waar je vroeger de tv aanzette voor een duidelijk gebalanceerd verhaal op het journaal, vinden Journalisten op Twitter vandaag het hun ambtelijke plicht om elke poep of scheet te retweeten.  Politici roepen wat om zieltjes te winnen: ‘Laat ons niet uit elkaar drijven!’ of ‘Europa gooi je grenzen dicht!’ BN’ers laten weten dat ze geschokt zijn en meeleven. NRC, NOS en andere drieletterige afkortingen maken Liveblogs die vol met aannames en geruchten staan. Vanavond zal Prem wel weer bij DWDD aan het schreeuwen zijn en vragen we Nico om een mooi verhaaltje voor te lezen.

Ik schijn een journalist te zijn, maar dit is niet mijn journalistiek. De snelste is niet de beste. De luidste ook niet en de grofste zeker niet. Dan lijkt de wereld inderdaad heel erg lelijk. Al is er vandaag misschien ook geen ruimte voor mooie dingen. Het is altijd goed om even stil te staan bij wat er gebeurt, maar mijn moeder heeft me geleerd tot tien te tellen. Dat zouden zowel de daders als de reageerders eens moeten proberen.

Ik blijf vandaag even offline, denk ik. En morgen ook. Dan wacht ik tot volgende week tot de schreeuwers weer stil zijn. Tot de lege reflexen inhoudelijke reacties geworden zijn. Tot ik tot tien heb geteld. Want dat leerde ik als kind. Ik ga even buiten spelen. Vandaag wordt de wereld even te groot voor mij. Dan mag hij volgende week, als hij weer mooi is, weer wat kleiner zijn.

- THE VIEW CONCEPTS

Geschreven door Mikel van den Boogaard

Beeld: freshfruitrecipe661

de oneindigheid aan oneindigheden

de oneindigheid aan oneindigheden

het recht om jezelf opnieuw te ontdekken

het recht om jezelf opnieuw te ontdekken