viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de oneindigheid aan oneindigheden

de oneindigheid aan oneindigheden

eeuwig.jpg

Herken je het gevoel dat iets eindeloos lijkt te duren? Seconden, minuten, uren tikken voorbij, maar de tijd lijkt stil te staan. Ook al spookt er zachtjes door je hoofd dat ‘overal een eind aan komt’ – iets wat ons mensenbrein simpelweg ook niet anders kan definiëren, we weten niet beter. Het gevoel van oneindigheid en eindigheid is iets vaags en komt vaak slecht getimed om de hoek kijken. Wetenschappelijk gezien is ‘oneindig’ slechts een begrip. Zeg eerlijk: kun jij je inbeelden dat dit, het universum en alles om ons heen geen slot kent? In ons dagelijks leven doen zich namelijk geen situaties voor die voor eeuwig zijn. Maar toch, als we de wiskundige stelling van Cantor mogen geloven, die staat voor ‘de oneindigheid aan oneindigheden’, zijn dingen wel degelijk altijddurend. (Ik ga hier trouwens niet verder over uitweiden, ik knal er even een wetenschappelijk wiskundig feitje in, enkel en alleen voor mijn geloofwaardigheid.)

Over oneindig gesproken; de rij voor het Anne Frank Huis weleens mogen bewonderen? Jeetje mina, het bezorgt me telkens weer knikkende knieën, als in: ik mag me gelukkig prijzen aan de andere kant van de gracht te staan. Het blijft me werkelijk verbazen – regen, wind, -10 graden; het maakt de bezoeker van deze trekpleister geen moer uit. (Als je wilt lachen moet je de rij van vandaag eens checken, hij staat nu letterlijk tot aan de Rozengracht, ha.) En dat komt mij dus verdomde goed uit, anders was dit artikel er niet. Voor hen is het iets minder geinig, vooral wanneer blijkt dat die uren wachten maar een bezoekje 10 minuten oplevert. Maar dat terzijde.

Iets wat dan juist weer extra eindig voelt – zelfs zo eindig dat het eind al bijna in zicht is, voordat je van het begin hebt genoten – is een vrije dag. Ze zijn al schaars en komen dus bijna niet in mijn vocabulaire voor. Ik sta dan ook altijd het liefst zo vroeg mogelijk op om er op-ti-maal van te kunnen genieten. Twee seconden later (voor mijn gevoel dus) is het vier uur en is mijn to-do-lijst van honderd dingen nog onaangeraakt. Iets wat überhaupt al een taboe hoort te zijn op je vrije dag.

Mijn conclusie voor vandaag: alles is voor eeuwig, maar voelt niet voor eeuwig – tenzij we het niét willen. Klinkt vaag, misschien wil je de zin nog eens lezen, en misschien ben je het er wel mee eens. En mocht je op een dag weer eens willen zeiken, omdat je geen geduld hebt: denk aan de toeristen in de rij. Zij hebben het nog altijd erger dan jij.

- THE VIEW CONCEPTS

Geschreven door Gabriela

 

 

Beeld: Molly Cranna

haten op de kardashians is zó anno 2015

haten op de kardashians is zó anno 2015

tot tien tellen

tot tien tellen