viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de zoektocht naar het feministisch manifest van 2016

de zoektocht naar het feministisch manifest van 2016

girls.jpg

Feminisme, wat is dat nu in hemelsnaam? We schrijven er regelmatig over (lees: porno met een feministisch randje), maar hoe staan we er nu werkelijk voor, op feministisch vlak? Om jullie geheugens even op te frissen, hier de woordenboekdefinitie van deze term/stroming: 'het streven naar gelijke rechten voor vrouwen en mannen'. O ja, en feminisme is trouwens een onzijdig woord - wellicht leuk om te weten. Het lijkt mij dat menig mens van mening is dat mannen en vrouwen gelijke rechten toekomen en recht hebben op een gelijkwaardige behandeling. Maakt dit de voorstanders van deze stelling dan ook per definitie feministen? Dit ligt net wat gecompliceerder.

Want feminisme is naast een vaak onbegrepen begrip, ook een zeer divers begrip. We hebben golven (zitten we in de derde of de vierde feministische golf?), stromingen en verschillende actiegroepen die zich allemaal feministisch noemen maar nooit samen op de barricade zouden staan. Voeg hier nog een extra dosis miscommunicatie aan toe en ik zie door de bomen het bos niet meer. Want wat willen feministen eigenlijk en hoe gaan ze dit bereiken?

De tweede feministische golf voorzag feministen van een reeks teksten die óns dan weer voorzagen van mogelijke – hetzij soms wat militante – probleemstellingen en oplossingen. Van Valerie Solanas’ S.C.U.M manifesto dat roept om het stereotype en vooroordeel 'slachten van alle mannen', Monique Wittig’s oproep tot een lesbische samenleving en natuurlijk de voor ons wat bekendere Joke Smit over een androgyne maatschappij.

Ik ben niet van mening dat wij ons bevinden in een postfeministische samenleving waarin vrouwen op alle fronten van dezelfde gelijkheid, vrijheid en veiligheid genieten als mannen. Ook ben ik niet van mening dat elke man op elke willekeurige straathoek een vrouwenhater en een verkrachter is. Toch lijkt er weinig plaats te zijn voor debat en nuance. Waar zijn de manifesten van 2016?

Geschreven door Willemijn Schmidt

 

Beeld: wildbelles

geloven versus weten

geloven versus weten

te veel in het nu

te veel in het nu