viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

geloven versus weten

geloven versus weten

vertrouw-1.jpg

Als je iets wilt, moet je het creëren. Als je ergens wilt komen, moet je gaan. En wie niet sterk is moet slim zijn (of wie blut is creatief). Dus daar sta ik, mevrouw de wereldreizigster. Duim omhoog, bord voor mijn buik met ‘South’ en mijn liefste lach. Oh, "op avontuur" klinkt zo romantisch. De realiteit: moederziel alleen tussen sjezende auto’s in de middle of géén idee waar. Maar ik wil op vakantie naar Zuid, kamperen met de tent, mooie plekken zoeken. Gelukkig ben ik een mens van optimisme en houd ik vol: 'dit is leuk, dit is nou avontuur, dat wilde je toch?'

Na 14 uur wachten (althans, zo voelde het), stopt er eindelijk een auto. “Wanna go South?” Ik gooi mijn tas achterin en stap in bij een oudere man. 'Jij bent dapper om zomaar in te stappen bij een vreemde man'. 'Ik vertrouw', antwoord ik. Inmiddels ken ik de beste ingrediënten voor een succesvolle reis. Intuitie: check. Vertrouwen: check. Gezond verstand: check. Anders kan ik beter de all-inclusive strandvakantie boeken.

En mijn vertrouwen laat me niet in de steek. Twee uur later rijden we door Lord of the Rings-achtige landschappen, een ijs in mijn hand, de wind door het open raam en John; ex-politieman en vandaag mijn chauffeur. Hij vertelt zijn inspirerende verhaal.

Drie jaar geleden werd hij ernstig ziek. Zo’n ziekte die niemand kent en waar weinig aan te doen is. Op het randje van de dood probeerden de artsen nog één laatste behandeling. John opende zijn ogen en ontwaakte uit zijn coma. Hij kreeg de voorspelling 'kasplantje' en hoorde dat hij nooit meer zelf zou kunnen lopen, slikken of praten. Zijn vrouw verliet hem bij het horen van zo’n onzeker vooruitzicht. Daar lag John, weer bij bewustzijn in zijn ziekenhuisbed, toen zijn ogen vielen op de muur behangen met tekeningen van zijn kleinkinderen. Nee, besloot hij. Niets kasplantje. Ik zal weer lopen samen met mijn kinderen en kleinkinderen.

Moed, hard werken en geloof. "Ik kan dit, ik kan dit". En hij wist: alles kan.

Nu loopt hij, lacht hij met heldere ogen en eet hij ijs met mij terwijl hij vertelt hoe hij recent hertrouwt is. Het enige wat hij heeft overgehouden aan zijn ziekte zijn onophoudelijke huilbuien, bij alles dat hem ontroert. Dat is te doen, verzekert hij me met een grijns.

John bevestigt datgene wat ik eigenlijk heel goed weet, maar soms even vergeet; of je nu op vakantie wil zonder geld, of opnieuw moet leren slikken, als jij gelooft dat het kan, kan het. Ga voorbij het geloven, wéét het. Het kan, alles kan. Nu is het moment.

Geschreven door Aranka de Vries

Beeld: thatkindofwoman

het joods historisch museum brengt mode en geschiedenis feilloos samen

het joods historisch museum brengt mode en geschiedenis feilloos samen

de zoektocht naar het feministisch manifest van 2016

de zoektocht naar het feministisch manifest van 2016