viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

het joods historisch museum brengt mode en geschiedenis feilloos samen

het joods historisch museum brengt mode en geschiedenis feilloos samen

modegeschiedenis-1.jpg

Waar zo ongeveer heel Nederlands zondagmiddag de eerste stappen naar het terras zetten – want zon – besloot ik de schaduw op te zoeken in het Joods Historisch Museum. Waarom? Voor een namiddagje Neerlandse couture van niemand minder dan Max Heymans. Een ontwerpwedstrijd van nieuw modetalent, die allen werk presenteerden geïnspireerd op de *moulagetechniek waar Heymans zijn ontwerpen mee vormgaf, 26 couture-stukken en travestie-act Dolly Bellefleur – en dat allemaal in een synagoge. Naar mijn mening worden mode en geschiedenis vaak compleet los van elkaar gezien. Raar in mijn opinie, want ook mode heeft geschiedenis en geschiedenis kan mode vaak van een interessante context voorzien. Was ik dus benieuwd naar deze combinatie van couture en het gebedshuis? Ja. Ondanks dat we de laatste tijd overspoeld worden met modetentoonstellingen, heb ik vaak het idee dat de grote historische context de meeste bezoekers ontgaat.

Alhoewel de keren dat ik bij een show ben geweest op één hand te tellen is, vond ik de combinatie van couture en de synagoge een verrassend goede venue. Ik kon de stukken, allemaal uit de periode 1960-1996, net niet lekker bekijken vanaf mijn stoeltje op de laatste rij, maar dat ze veel indruk op me hebben gemaakt: jazeker. Het werk gaf een mooi beeld van de ontwikkeling die de ontwerpen van Heymans in deze periode hadden ondergaan – de vrouwelijke lijnen in zijn werk werden geïnspireerd door niemand minder dan Coco Chanel. Met als klapstuk een enorme (durf ik het te plaatsen?) jaren tachtig bruidsjurk, waarvan de oorspronkelijke drager ook in de ruimte zat.

Het evenement stond in het licht van een duotentoonstelling over Heymans en vormgever en interieurontwerper Benno Premsela. Beide mannen hebben eigenhandig het fundament neergelegd voor hedendaagse ontwerpers, door de mode in na-oorlogs Nederland een nieuw impuls te geven. Tel daar hun openheid over homoseksualiteit in een periode dat deze geaardheid niet geheel geaccepteerd werd bij op en realiseer je: meer dan genoeg redenen om deze tentoonstelling in het Joods Historisch Museum aan te doen.

* Moulagetechniek: het vormen van kleding om een lichaam of om een pop.

Door Willemijn Schmidt

Beeld: Le Quotidien des Capitales

het digitale dagboek

het digitale dagboek

geloven versus weten

geloven versus weten