viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

het digitale dagboek

het digitale dagboek

social-media.jpg

Nu ik in mijn tweede decennium ben aanbeland, heb ik soms spijt dat ik niet zo’n puber was die ijverig een dagboek bijhield. Ik probeerde het wel, bijvoorbeeld die keer dat ik geïnspireerd werd door een schoolles over Anne Frank, maar het hield nooit stand. Het voelde geforceerd om elke dag een boek bij te houden over mijn – naar mijn mening toen – niet-interessante leven. En het was natuurlijk enorm gevaarlijk om mijn pubergedachten zwart op wit te documenteren. Wat achteraf jammer is. Tot ik laatst een stukje las bij een fotoreportage over generatie Z. Het gerapporteerde meisje vertelde over social media: 'I like to think of social media platforms as extensions of myself. They offer a sort of digital tangibility for my progression and growth. I like to use social media as a tool to document my journey.' En opeens bedacht ik me hoe kostbaar mijn social media geschiedenis is. Niet alleen als big data voor merken, maar ook als big data voor mezelf. Ik had er nooit bij stilgestaan dat social media een persoonlijk documenterend doeleinde zouden kunnen hebben. Natuurlijk, soms keek ik wel eens terug naar oude Facebook-updates, maar dan puur om te checken of ze niet openbaar stonden. Ik had bij die eerste posts eerder een gevoel van schaamte dan een gevoel van nostalgie ontwikkeld. En dat terwijl ik de berichten die ik destijds verwijderde, nu dolgraag zou willen teruglezen.

In tegenstelling tot een dagboek, gaat documenteren via social media bij mij vanzelf. In het eerste jaar van Twitter was het normaal om te tweeten over je avondeten, wat je op tv keek of over veelzeggende lyrics van een popliedje. Social media hebben iets organisch, je typt het eerste wat er in je opkomt in maximaal 140 tekens en post het vervolgens naar de rest van de wereld. Hoewel social media vaak negatief worden belicht vanwege hun asociale karakter, bevatten ze ook iets heel intiems. Ze zijn zelfs jouw grote, rode draad van gebeurtenissen - denk: de historie van het tienerleven. En dit gedeelte blijkt voor mij persoonlijk plots veel belangrijker te zijn geworden, in plaats van dat per se foto's plaatsen, zodat mijn 'vrienden' weten dat ik leuke dingen doe.

Voor de mensen zoals ik, die spijt hebben dat ze nooit hun gedachten in dagboeken hebben opgeschreven, zijn social media een goudmijn. Het is jammer dat Hyves is opgedoekt, anders had ik de aandoenlijke krabbels met msn-taal en verkeerd gebruik van interpunctie en hoofdletters nog kunnen teruglezen. Gelukkig is mijn 6 jaar aan content op Twitter, mijn 5 jaar op Facebook en 2 jaar op Instagram nog terug te vinden. Ik kan terugkijken op geposte songteksten over mijn eerste vriendje, grappige dingen die ik deed met vriendinnen en mijn random gedachten die ik toen moest delen. Met behulp van social media heb ik mijn ontdekkingsreis naar adolescentie kunnen vastleggen en kunnen delen met de wereld, en vooral, met de huidige ik.

Geschreven door Danique Levering

 

Beeld: Rachel Perry - Welty Lost in My Life

'ik consumeer, dus ik ben'

'ik consumeer, dus ik ben'

het joods historisch museum brengt mode en geschiedenis feilloos samen

het joods historisch museum brengt mode en geschiedenis feilloos samen