viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

schoonheid is een bitch

schoonheid is een bitch

schoonheid.jpg

Eén van de voordelen van ouder worden (die al mijn vriendinnen van eind twintig kunnen beamen) is dat je jezelf leuker gaat vinden, mooi zelfs, mits je je dat gevoel niet al eigen had gemaakt. Aan de discussie over wat ‘mooi’ is ga ik geen woorden vuil maken - die is eindeloos. Volgens de wetenschap heeft het iets met symmetrie te maken, maar in dit geval gaat het simpelweg om zelfliefde. Ik zal niet pretenderen dat ik tegenwoordig geen donkere dagen meer heb waarin ik mezelf het liefst een nieuw gezicht en nieuwe persoonlijkheid laat aanmeten, maar er zijn steeds meer zonnige dagen waarin ik vrolijk onder de douche sta te dansen en denk: ‘Bow down to a goddess!’ (mede te danken aan een nummer van Iggy Azalea).

Ik zou deze positieve attitude niet omschrijven als ‘jezelf accepteren’, dat heeft nogal een negatieve bijklank als je het mij vraagt. ‘Accepteren’ klinkt een beetje als ‘tolereren’: hoe je eruitziet, denkt, doet, of voelt is stiekem toch ‘abnormaal’. Nee, je bent zoals je bent en dat is fucking perfect.

Als vanzelfsprekend: smaken verschillen, niet iedereen zal mij fabulous vinden, maar ik vind mezelf gewoon mooi. Wat een ander vindt is niet meer van belang. Uiteraard is hier een lang proces aan vooraf gegaan, maar waar ik soms niet bij stil sta is dat niet iedereen in mijn kring mijn transitie heeft meegekregen.

Omdat ik meestal de vrolijkheid zelve ben, reageren mensen verbaasd als ik zeg dat ik mijn jeugd jammerend heb doorgemaakt, omdat ik mezelf te dik en te lelijk vond (ik zie er nog steeds hetzelfde uit, weeg evenveel als toen), en in mijn dagboeken schreef ik dat niemand ooit een monster als ik zou willen aanraken en ik zou sterven als maagd. Pas twee jaar geleden (!) hield dat monster-gevoel op te bestaan, sindsdien ben ik een goede vriendin voor mezelf en heb ik het lef om hardop te zeggen hoe ik mezelf tegenwoordig waarneem.

Zo ook tegen een vriend, onder het genot van een kop koffie bij De Waterkant. Hij begon te lachen toen ik zei dat ik zowel mijn vorm als mijn inhoud, die essentiële combinatie die onze collega-schrijver onlangs zo schitterend in zijn artikel vrouwen zijn heilig stipuleerde, apprecieer. Ik vind het geen komische zaak, dus kon er zoals hij op dat moment niet om lachen: ‘Luister, dit is voor mij echt een grote stap, dat ik dit vind en durf te zeggen’, zei ik geprikkeld.

‘Dat begrijp ik’, zei hij verontschuldigend, ‘maar ik vind het grappig als iemand die zo mooi is dat over zichzelf zegt.’

Zo zie je maar weer hoe stom en mismaakt je zelfbeeld kan zijn. Schoonheid schuilt soms jaren in het oog van de waarnemer, zonder dat je het zelf doorhebt. Hopelijk neem je het op een dag ook zelf waar. Beter laat dan nooit.

 

Geschreven door Elanur Colak

 

Beeld: NICE

geluk zit in een klein blikje

geluk zit in een klein blikje

vrouwen zijn heilig

vrouwen zijn heilig