viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

mijn omgeving als schouwspel

mijn omgeving als schouwspel

haat.jpg

Ik houd ervan om mensen te observeren. Dat had ik als kind al en dat heb ik nog steeds. Ik droom, fantaseer en observeer er dagelijks op los. Mijn omgeving dient als schouwspel, het maakt mijn leven interessanter. Een reisje van elf minuten in de tram kan mijn dag al iets doen opleuken door de frappante gedragingen van ander reisvee. Van een afstandje dan, want naast een vreemde zitten ontwijk ik dan wel weer. Maar die ongeschreven regel blijkt iedereen te hanteren, zo overzie ik tijdens mijn reisjes. Een discussie tussen personen die schuilgaan onder 'Andijvie' en 'Rivka' op Scholieren.com leert me dat anderen ook observeren en stiekem zaaddodende gesprekken meeluisteren. Ik ben niet alleen, jij doet het waarschijnlijk ook. Vooral tijdens mijn bijbaan in een kledingwinkel sta ik soms perplex van mensen en hun gedrag. Dit laat me nadenken over mijn eigen leven en houdt me scherp. En stiekem lach ik natuurlijk in mijn knuistje tussen het recht hangen van de kleding door.

Het zijn voornamelijk gezinnen en stelletjes die de boetiekjes op zondag platlopen. Stellen die ik als verkoopster bijna niet durf te helpen; simpelweg omdat de vrouw de broek aan heeft. De man durft geen mening te geven en ik durf de vrouw niet voor de voeten te lopen. Vooral stellen van 35+ trekken mijn aandacht. Qua leeftijd ben ik niet eens zo heel ver van ze verwijderd, toch blijkt in de praktijk van wel. Soms ben ik bang dat ik in de toekomst zo’n vrouw word die met haar echtgenoot op stap gaat en dan zeikt over dingen die er niet toe doen. Of dat ik mijn kind meeneem naar een kledingwinkel en 'm dan aansmeer om mijn pincode in te voeren – omdat ik geloof dat ik mijn kind daar een plezier mee doe. Dat de verkoopster hier tien minuten langer op moet wachten en andere bezoekers óók in de rij staan laat ik buiten kijf. Dat mijn kind met pin betaalt is belangrijker. Wellicht voor de 'algemene ontwikkeling' of omdat ik mezelf dan een leuke moeder vind.

Stel je voor dat ik over tien jaar ook zo ben. Toch nog, terwijl ik me nog zo voornam niet zo te worden. Dan lees ik dit artikel terug en mag ik me diep schamen. Dan mogen jullie je voor mij schamen. Voor nu geniet ik van mijn observaties.

 

Geschreven door Gabriela Petralia

 

Beeld: the chemical room

als ik later groot ben

als ik later groot ben

ik kan heus wel dingen

ik kan heus wel dingen