viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de essentie van vrede

de essentie van vrede

haat-1.jpg

Op 5 mei herdenken we het einde van de oorlog. We vieren de bevrijding. Elk jaar verbaas ik me er weer over hoe we roepen dat dit nooit meer mag gebeuren, terwijl we aan de andere kant even vrolijk wapens financieren. Dit jaar valt me op hoe hardvochtig we soms reageren op de mensen die vluchten voor de oorlog. De bevrijding anno 1945 mag wel gevierd, maar waar is hún recht op vrijheid? Meer en meer ben ik gaan inzien dat de oorlog in onszelf zit. En dat het werk dat we te doen hebben niet buiten ons ligt, maar in onszelf. Mensen die in onvrede met zichzelf leven, reageren dit immers af op hun omgeving. Een vorm van projectie. Innerlijke onmacht leidt ook vaak tot machtsstrijd. Dan zoek je de erkenning en macht buiten jezelf. Pesten is daar zo’n voorbeeld van. En strijd roept strijd op: ‘Als ik last van je heb, mag ik jou ook het leven zuur maken’. Ook is het de ander die per definitie schuldig is. Zo creëren we onze eigen veldslagen. Hoezo einde van de oorlog?

Dit gedrag is wel te verklaren. Van kleins af aan moesten we ons aan regels houden. Van thuis, van school, misschien ook van anderen. En daarmee lag de autoriteit buiten onszelf. Om onze eigen autoriteit te gaan leven valt bepaald niet mee. Maar daar ligt naar mijn mening wel de oplossing. Laten we op deze vijfde mei daar nu de verantwoordelijkheid voor oppakken en bewust voor innerlijke vrede kiezen.

Ga eens na: hoe zit het met de strijd in jouw binnenwereld? In hoeverre ben je verstrikt in je issues of verantwoordelijkheden? En welk oordeel vel je over jezelf? Hoe vrij voel jij je momenteel eigenlijk? Mijn visie: vecht niet langer tegen jezelf. Weerstand of mislukking willen je iets zeggen, je de weg wijzen naar iets waardevollers. Je activiteit is slechts een middel, en misschien dus niet het juiste middel. Of wellicht heb je niet het juiste doel voor ogen. Want focus is belangrijk. En nogmaals, als jij meer in balans bent, straal je ook harmonie op je omgeving uit. Zo binnen, zo buiten.

Dien de vrijheid dus met reflectie en verbeelding. Neem dat moment voor jezelf. Zoom eens in en bepaal wat voor jou een waardevol en goed leven is. Geef dit beeld vervolgens een kader: welke verantwoordelijkheid vraagt het van je? Dat wat je ervoor moet doen. Zo hoort studeren bij hogerop komen, bewegen bij afvallen en werken bij geld verdienen. Zie ook je ‘toekomstige zelf’ voor je: hoe je uitblinkt in kennis en expertise, hoe je de marathon loopt of hoe je aan de rand van je pool van je rijkdom geniet. Je hebt alle reden te handelen. Weg is je uitstelgedrag, vermijding of weerstand.

Zie verantwoordelijkheid als ‘de weg naar je vrijheid’. En als die weg je geen energie geeft, is het over het algemeen niet de juiste keuze. Klinkt het al als een stukje bevrijding? Je kunt zelfs nog dieper inzoomen. Wat wil je bijdragen aan het grotere geheel? Waar wil je van betekenis zijn? Wat wil je tot stand brengen? Geef je beeld kleur aan de hand van je passies en talenten. Zij zijn jouw drijfveren, zij geven je richting en zetten je in beweging.

Zoek, ontdek, vind. Bevrijd jezelf - en daarmee de wereld - van die eeuwige strijd.

 

Geschreven door Carola Rossing 

 

Beeld: Sara Andreasson

opeens is iedereen creatief

opeens is iedereen creatief

als ik later groot ben

als ik later groot ben