viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

opeens is iedereen creatief

opeens is iedereen creatief

crea-1.jpg

Op de basisschool was ik de tekenaar. Ik stond bekend als het meisje dat werkelijk alles kon tekenen, veelal zonder gum te gebruiken. Ik werd creatief genoemd, en droeg dat label met trots. Het betekende dat ik uit niets iets kon maken. Dat ik innovatief was. Toen ik de puberteit naderde raakte ik een beetje allergisch voor de term. Rondom mijn 15de levensjaar werd 'ie namelijk al onwijs misbruikt. Het was de leeftijd dat je al moest bedenken wat je wilde gaan studeren, en wat voor vakkenpakket je daarvoor moest nemen. Je ging nadenken over waar jouw talenten lagen. En mensen die nooit iets nieuws creëerden, gingen zichzelf opeens creatief noemen. Later, bij mijn studie Communicatie, werd in marketingboeken beschreven dat je creativiteit kunt aanleren. 'Creatief denken' groeide uit tot een mooie, lege term waar iedereen zich wel mee identificeerde. Rond die tijd werd de term ‘creatief’ voor mij minder waardevol, want het was niet meer iets zeldzaams. Iedereen was opeens creatief. Ik ging op zoek naar een nieuw woord; dat werd ‘creëren’. Het komt op zich op hetzelfde neer, maar als werkwoord beschrijft het meer de actie dan een passief bijvoeglijk naamwoord. En nu wordt ook het woord ‘creëren’ steeds vaker onterecht vervangen voor het woord 'creatief'. Het stomme is dat de definitie mij altijd heeft gevoed, maar dat de persoonlijke ervaring en associaties van het woord mij niet voeden.

Maar nu, een paar jaartjes verder, bekijk ik het op een andere manier. Blijkbaar zijn er gewoon heel veel mensen op aarde die de wereld mooier willen maken met nieuwe creaties. Ik snap wel dat iedereen creatief wil zijn, want wat is er nou mooier dan iets uit niets creëren? Eerlijk is eerlijk: het is nu ook een stuk makkelijker. Met een gratis Instagram account kun je al beroemd worden. Ik ben er wel over eens dat je creativiteit niet kunt aanleren. Maar je kunt het wel ontwikkelen. Dus doe wat jij wilt, creëer nieuwe dingen en stuur het de (digitale) wereld in. Iedereen mag creatief zijn.

Geschreven door Danique Levering

 

Beeld: #becoolman

een dialoog met laila cohen - in aanloop naar 'the true fashion show'

een dialoog met laila cohen - in aanloop naar 'the true fashion show'

de essentie van vrede

de essentie van vrede