viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

spiritualiteit: imago-crisis

spiritualiteit: imago-crisis

oog.jpg

Pas op! Dit artikel gaat over spiritualiteit. Alle gevolgen van het lezen zijn voor eigen risico.Mogelijke gevolgen: beheksing, beduiveling, bedoeveling, bemonstering, eeuwige verandering.

Grapje. Hoewel dat laatste waar zou kunnen zijn. Verandering is immers de constante beweging als fundament van het leven. In dit artikel wil ik het graag eens met je hebben over spiritualiteit. Een woord waar nogal een hoop ‘vaagheid omheen zweeft’. Hoewel onderzoeken aantonen dat de integratie van spiritualiteit in ons dagelijks leven resulteert in meer voldoening en geluk, zijn er nog steeds een hoop mensen die kotsen, weg rennen of bevriezen als het woord genoemd wordt. Grappig genoeg komt dat doordat we het geloof hebben dat spiritualiteit:

  1. Eng is.

'Waag je niet aan de beoefening van spirituele praktijken, want de duivel zou zomaar op bezoek kunnen komen, of je raakt behekst'. Dit geloof stamt uit de veertiende eeuw, waar vrouwen die konden helen met planten en spreuken werden verbrand als heksen. De kerk introduceerde hekserij, waaronder plantenkunde, astrologie en natuurlijke curatieve therapieën, als werk van de duivel en zwarte krachten.

  1. Raar is.

En zeker niet voor mij. 'Spiritualiteit is voor hippies, mannen met rokken en vrouwen met kristallen'. In onze eenentwintigste eeuw denken we nog steeds dat spiritualiteit alleen is weg gelegd voor de excentriekelingen. Voor hen die geboren zijn met een derde oog.

  1. Vaag is.

'Spiritueel zijn is gelijk aan zweven, aan fantasie, aan ontsnappen van de werkelijkheid'. Lang hebben we geloofd dat spiritualiteit en wetenschap niet samengaan en dat spirituele praktijken gebaseerd zijn op onzin en slecht onderbouwde theorieën. Gelukkig zijn er steeds meer onderzoeken die ook de hard-hoofdigen in onze hoofd-dominerende-samenleving kunnen overtuigen.

Lieve lezers, laten we stoppen met geloven en laten we beginnen met voelen. De waarheid is niet wat je wordt verteld, de waarheid is wat je voelt, wat je ervaart, wat jij leeft. Spiritualiteit is simpelweg onze persoonlijke zoektocht naar de waarheid. Het is de erkenning van wat wij zijn, namelijk; een wezen met een hoofd, een lichaam en een hart. Het is de zoektocht naar de weg die ons laat zijn wie we willen zijn. Het is het pad dat ons hoofd, ons lichaam en onze gevoelens samenbrengt tot een weg naar geluk, tevredenheid, gezondheid en een gevoel van eenheid. De erkenning van onze spirituele essentie staat ons toe te leven in onze volledige potentie.

En oh, wat is het moeilijk om dat pad te bewandelen. Want we geloven zoveel, we denken zoveel, we vinden zoveel. De rest vindt zoveel. Vanaf dat we klein zijn wordt ons verteld wat de waarheid is en velen van ons laten het daarbij. Op een bepaalde manier is spiritualiteit inderdaad eng: het vraagt van ons om te heroverwegen, om de realiteit anders te bekijken, om dieper in onszelf te graven. Het vraagt van ons om onze denkpatronen opnieuw te observeren en om te vertrouwen op ons gevoel. Ben je net begonnen met fietsen vanuit intuïtie, ben je weer wankel en val je soms om.  Maar als je het eenmaal te pakken hebt, dan sjees je op eigen kracht langs groene velden - met de wind door je haar.

Ik vraag je heus niet om je kast vol te hangen met lange rokken en je armen vol te hangen met rinkel-armbanden. Ik vraag je niet om dagelijkse rituelen uit te voeren met dierenbotten en heilig rook. Ik vraag je om eens te gaan zitten met je zelf. Haal eens diep adem. Neem eens een stapje terug. Zet je blote voeten op de aarde. En voel, wie ben ik? Wat wil ik? Wat vind ik? Wat zegt mijn gevoel? Welke weg wil ik op gaan?

Open je hart voor dat wat naar je toe komt. Voel je eigen waarheid en maak vanuit daar je keuzes. Jij creëert namelijk jouw eigen leven, letterlijk: je creëert met je gedachten en jouw handelingen het pad van jouw leven. Ben dapper en kies om jouw wereld binnenin te betrekken bij de wereld hierbuiten. En ja, soms is dat eng, en raar, en vaag, maar so what? Jij leeft tenminste het volle leven.

Geschreven door Aranka de Vries

Beeld: Franswazz

de illusie van een virtuele vriendschap

de illusie van een virtuele vriendschap

een dialoog met laila cohen - in aanloop naar 'the true fashion show'

een dialoog met laila cohen - in aanloop naar 'the true fashion show'