viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

angst om te falen

angst om te falen

falen.jpg

Atychifobie. Ik heb het woord opgezocht omdat ik bang was dat ik het verkeerd zou schrijven. Inmiddels heb ik het gevonden. Beter gezegd: het heeft mij gevonden. Want dat waar ik op de middelbare school lacherig over deed, beklemt mij nu in alles. Ik ging van die blaaskaak die alles met gemak deed, naar dat onzekere roodharige meisje dat moest huilen bij elk proefwerk. Alleen ik huil niet. Ik gun mezelf geen kans om te huilen. In plaats van huilen of in paniek raken, haak ik af. Ik ren niet om de tram te halen en als ik me verslaap ga ik gewoon niet meer. Dit resulteert tot nu toe in vier relaties die maximaal een half jaar duurden en drie studies die ik geen van allen heb afgemaakt. De kunst van het mislukken beheers ik tot in detail. Als Leo Verheul het nog niet had gedaan dan zou ik er een boek over schrijven. Al twijfel ik of het net zo goed zou zijn.

Ik ben een denker. En denken is precies wat onzekere mensen onzeker maakt. In mijn hoofd bedenk ik honderd manieren waarop het mis kan gaan. Ook wel een paar waarop het goed kan gaan, maar die lijken vaak onhaalbaar. Dan maar niet. Dan blijf ik ongeschonden. Ik kies voor de makkelijke weg. Namelijk helemaal geen weg. Ik kies er voor om niet te bewegen. Dan kan ik ook niet vallen. Stilstaan is nog steeds staan, maar stilstaan is óók falen.

Ik sta nu al zo'n drie jaar stil. Ik ben nu al zo'n drie jaar aan het falen doordat ik alles wat moeilijk is uit de weg ga. Dus vanaf vandaag ga ik bewegen. De makkelijke weg laat ik achter me en ik kies voor hobbelige paden vol obstakels. Ik zal op m'n bek gaan. Ik ga vallen en ik zal trots zijn op m'n littekens. Vallen en weer opstaan. Even stilstaan, achteromkijken en zelfverzekerd doorlopen.

Geschreven door Mikel van den Boogaard

 

Beeld: Christian L'Enfant Roi

dromen najagen is een keuze

dromen najagen is een keuze

het heroverwegen van pietluttige standpunten

het heroverwegen van pietluttige standpunten