viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

dromen najagen is een keuze

dromen najagen is een keuze

dromen.jpg

De 56-jarige Mark Reay - eerder befaamd model, tegenwoordig modefotograaf – wordt in de spraakmakende documentaire Homme Less (2014) twee jaar op de voet gevolgd in zijn leefomgeving New York. Uitgedost in een jas van Armani verschijnt hij op menig fashionshow en fotografeert hij Streetstyle-materiaal voor onder andere Dazed Digital. Ondertussen draagt hij één belangrijk geheim met zich mee: hij is al zes jaar dakloos. Niemand weet dat de altijd charmante Mark Reay de nacht doorbrengt op het dak van een gebouw in Manhatten en zijn tanden poetst in de openbare wc om de hoek. Wat ik zo fascinerend vind aan de documentaire, is dat Reay naar de buitenwereld toe zo’n andere rol aanneemt, om de realiteit van zijn werkelijke leven te verbergen. Hij verdient niet veel met zijn foto’s, maar blijft zijn droom om vaste fotografieklussen te bemachtigen najagen – ondanks het feit dat hij daardoor geen dak boven zijn hoofd heeft. ‘I am prepared to make sacrifices in order to be in the city I love,’ betuigt de Amerikaan. Het heeft me aan het denken gezet: waarom wordt het najagen van een droom (lees: The American Dream, die in de VS jarenlang hoogtij vierde) als hoogste goed gezien? En in dit specifieke geval: hoe zwaar weegt zo’n droom als al het basiscomfort ervoor wordt opgegeven?

Reay’s leven wordt gekenmerkt aan hoogte- en dieptepunten. In zijn jongere jaren liep hij volop shows voor onder andere Versace en Moschino, maar deze climaxen van welgeteld 8 jaar eindigden vervolgens abrupt. Reay nam hierdoor genoegen met wat doodsaaie baantjes. Op een gegeven moment besloot hij zijn nieuwe ideaal als modefotograaf – het leven achter in plaats van vóór de camera - te realiseren en weer een stap in het diepe te nemen. Wat maakt het eigenlijk dat de dromen die we hebben ons een zekere hoop op geluk kunnen bieden en zelfs een vorm van zingeving verschaffen?

Eigenlijk valt het verhaal van Mark Reay op elk van onze levens te reflecteren, zij het in meer of mindere mate. Ons mensenleven kent ups en downs, is zeer betrekkelijk en zoals Reay verklaart: ‘You could be a lawyer or an accountant or a salesperson in a store and in two or three months you might very well be in the situation I found myself in’. Het is een keuze om je dromen achterna te gaan; hoeveel je ervoor opgeeft om ze te verwezenlijken is een tweede. In Reay’s geval heeft het uiteindelijk goed uitgepakt: de opbrengsten van Homme Less hebben ervoor gezorgd dat hij inmiddels niet meer dakloos is en ook privé de modefotograaf kan zijn als wie hij zich jarenlang voordeed.

Geschreven door Gabriela Petralia

Beeld: neon

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=W4D5Sey0s5Q[/embed]

een zuivere koffie met safia minney

een zuivere koffie met safia minney

angst om te falen

angst om te falen