viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

een zuivere koffie met safia minney

een zuivere koffie met safia minney

Safia.jpg

We zien onszelf als aardige mensen, maar ons egoïsme wint het van het grotere geheel. We zijn niet aardig. Niet aardig voor de rest van de wereld, en vooral niet voor onszelf. Safia Minney, spreker, auteur, eigenaar van het duurzame label People Tree, en bovenal: inspirator. Haar vurigheid, enthousiasme en feministische veerkracht zijn aanstekelijk en bieden je visioenen over jezelf als levensverbeteraar, dansend door een wei met bloemen en gelukkige werkers. We spreken haar de ochtend na onze catwalk show tijdens de World Fair Trade Day - bij Zuivere Koffie in Amsterdam. We reppen over duurzaamheid en generatie Y, foute bedrijfsstrategieën die de duurzame innovatie tegenhouden en oplossingen die er al lang zijn maar we niet integreren. We zijn nog lang niet daar, in die fijne wei met bloemen.

 

Kijkend naar mijn generatie, generatie Y, heb ik het idee dat er op het gebied van duurzaamheid nog een hoop te halen valt. Hoe denk jij over onze generatie? 'Sommige mensen zullen zeggen dat ze onverschillig zijn en onbezorgd. We zijn verwend met fast fashion; de non-stop collecties. Ik zie het op een andere manier; het gaat niet enkel over duurzaamheid, maar meer over geluk en de gezondheid van de samenleving. De gezondheid van jou, als individu. Ik sprak laatst een meisje van 17 dat naar een zevendaagse stilteretraite ging, op haar verjaardag. Dat gaat heel erg over jezelf, je psychologische en fysieke gezondheid - dus ik merk op dat gebied wel verandering.'

Hoe duurzaam was jij toen je 23 was? 'Ik kocht tweedehands kleding en vintage, maar meer vanwege mijn salaris: ik had geen geld voor nieuw en fast fashion bestond toen nog niet.'

Mensen zeiden ‘oh, is this your little hobby?’. Ik was getrouwd en verdiende meer dan mijn man. Fuck off.'

13221611_1407505659276425_5490482823994154689_n

 

Dus dat is in 20 jaar enorm veranderd. Hoe lastig was het om People Tree te starten? 'Moeilijk, ik woonde toen in Japan – een erg chauvinistisch land. Terwijl ík juist oprecht geloof in teamwork en het samenbrengen van verschillende disciplines. Mensen zeiden ‘oh, is this your little hobby?’. Ik was getrouwd en verdiende meer dan mijn man. Fuck off.'

Een grote feministische struggle? 'Gigantisch. En als feminist haatte ik dat. Daarbij was Japan in tegenstelling tot de UK erg corporate, optimistisch en vertrouwensgezind ten opzichte van big business. Als je werkte bij een multinational, had je status. Men dacht niet na over hun bedrijfsstrategie. De laatste jaren is dat veranderd door schandalen, waardoor bedrijven wel transparant moéten zijn, om hun klanten te behouden. Maar goed – ik vond uiteindelijk een heel fijn team om mee te werken.'

Jij bent de oprichter van de International Fair Trade Day. Hoe vond je onze introductie in Nederland? 'De catwalkshow en de geïntegreerde elementen van de documentaire ‘The True Cost waren fantastisch! Ik denk dat jullie de bezoeker aan het denken hebben gezet. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor onze plek. We hebben een stem en moeten spreken voor onze werkers, voor het milieu dat we vernietigen: we kopen producten die bijdragen aan het ontstaan van lichamelijke handicaps in onze samenleving. We zien onszelf als aardige mensen, maar zo aardig zijn we niet.'

Als ik om me heen kijk zie ik talloze ambitieuze creatieven in de mode-industrie. Wat zou je tegen hen willen zeggen bij het opstarten van hun bedrijf? 'Dat het zo belangrijk is zakelijke vaardigheden te bezitten vóórdat je start en mensen gaat zoeken om mee te werken. Het gaat om het samenspel tussen verschillende partijen: fabrieken, ontwerpers, inkopers, waarbij elke partij gelijk moet zijn. Het maakt me zo boos: de Fast High Street modelabels met hun enorme macht en verantwoordelijkheden, die enorme orders plaatsen voor één of twee seizoenen bij de ene fabriek, dan het samenwerkingsverband weer verbreken en doorgaan naar een volgende. Hoe kan een fabriek dan in hemelsnaam blijven voortbestaan? In feite zijn de strategieën van deze merken niet juist doordacht. Fair Trade Fashion daarentegen, draait om duurzame samenwerkingen en wederzijds vertrouwen - niet om een rollenspel als 'you have to be lucky to het my order.'

Co-creatie! 'Ja, een fantastisch woord. Dat stelt een bedrijf in staat te innoveren.'

13240486_1407505622609762_9111480347848193873_n

We zitten vast in het kapitalisme; het conventionele dat alles tegenhoudt - het chauvinistische dick swinging.'

Je hebt onlangs je tweede boek genaamd ‘Slow Fashion’ uitgebracht. Wat wil je hiermee bereiken? 'Sinds het instorten van de Rana Plaza kledingfabriek wil ik mensen duidelijke handvaten bieden aan de hand van praktijkvoorbeelden en tips om bij te dragen aan een betere mode-industrie. Met dit boek probeer ik mensen en bedrijven te adviseren op het gebied van organisatie. Ook haal ik in mijn boek nieuwe soorten winkels als conceptstores aan - die waren er voorheen nog niet, en wat zijn ze prachtig. You don't have to buy shit anymore! Maar tegelijkertijd praat ik ook over ondernemers die geen aandacht besteden aan ethiek. Bedrijven hebben nooit veel aandacht besteed aan het milieu, terwijl allang duidelijk is dat de technologie er is. Het laat zien hoe bekrompen we zijn: al jarenlang zijn er oplossingen, maar we houden ons er gewoonweg niet mee bezig. De grote boosdoeners: business-modellen.'

En narcistische leiders? 'Zeker. We moeten stoppen onder de indruk te zijn van dit soort mensen, mensen die afgestudeerd zijn aan Harvard en andere grootdoenerijen. Aan de ene kant zijn we open minded geworden, kijkend naar rassen en genders, maar aan de andere kant zitten we vast in het kapitalisme; het conventionele dat alles tegenhoudt - het chauvinistische dick swinging.'

 

Een perfect begin van het einde van dit interview.

 

'Maar tenslotte zijn ook zij gewoon mensen. Als je hen kunt laten zien hoe het ook kan, door bijvoorbeeld jullie catwalk show, kan het zelfs mainstream worden. Er is wel degelijk een positieve beweging gaande, die we moeten blijven ondersteunen. We have a long way to go, but we're getting there.

Tot slot: waar ben je trots op? 'Als ik mensen zie lopen in People Tree, dan wil ik ze het liefst knuffelen.'

EINDE.

Meer weten van Safia? Twitter, Instagram, www.safia-minney.com.

Geschreven door Flora de Vries - THE VIEW CONCEPTS

Beeld: filmefuerdieerde.org

een middelvinger naar 'the male gaze'

een middelvinger naar 'the male gaze'

dromen najagen is een keuze

dromen najagen is een keuze