viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de kleur van je hart

de kleur van je hart

lookdeeper.jpg

In de winter zie je het bijna niet. Dan ben ik namelijk nogal wit. Mijn haar krult en ik heb een relatief grote neus, maar verder ben ik ‘’gewoon’’ Nederlands. Meestal heb ik er voordeel van. Als ik wil solliciteren heb ik een Nederlandse achternaam en voor bepaalde vrouwen ben ik ‘’exotisch’’ en dus interessant. Het pijnlijke is dat het bij veel mensen andersom gebeurt. Als je donker bent en in een grote auto rijdt, ben je verdacht. Bij bepaalde standpunten omtrent een traditie word je zwartgemaakt. Een woord dat pijnlijk weergeeft hoe de verhoudingen liggen. Want bruin heet in Nederland zwart, maar beige, ecru, of lichtroze heet in Nederland blank en dus niet wit.

Een meneer uit mijn thuisstad maakte daar ooit lang geleden een liedje over. Maar wat hij niet door had, is dat het probleem niet in zwart of wit zit, maar in grijs. Mensen denken niet zwart-wit, mensen denken grijs. Zwart wanneer het ze uit komt, wit wanneer het ze uit komt. Zwart als het om eten gaat, wit als het om Sinterklaas gaat. Zwart als het om winnaars gaat, wit als het om verliezers gaat.

Ik denk dat vrijwel iedereen Typhoon tussen de winnaars schaart. Daarom is het juist zo ‘’mooi’’ dat het nu bij hem gebeurt. De knuffelsurinamer die door iedereen omarmt wordt. Ik zie voor me hoe hij op blote voeten zijn witte SUV uitstapt en er vaag een belletje begint te rinkelen bij oom agent. Normaal herken je dan de stralend witte glimlach op zijn gezicht. Maar in dit geval herkende hij geen glimlach. Zijn gezicht stond terecht op onweer en onweer is grijs.

In een kort moment ging hij van zwart naar wit. Omdat het Typhoon is. En nu worden er kamervragen gesteld omdat het Typhoon is. Maar Typhoon is niet de enige bij wie dit gebeurt. De politie kan hooguit beloven dat de volgende keer dat iemand etnisch geprofileerd zal worden het geen bekende Nederlander zal zijn. Maar iets dat in ons systeem zit verander je helaas niet door een relletje met een bekende artiest.

Daarom zijn er Sylvana’s, Typhoon’s, Sunny’s en misschien zelfs Quincy’s nodig om ons bewust te maken van die grijze blik die af en toe een kant uit slaat in de richting die ons uitkomt. Elke verontwaardiging is op zijn plaats omdat het laat zien hoe de wereld in elkaar zit. En misschien hebben we toch die stadgenoot nodig. Want de kleur van je hart, of je nou wit of zwart bent, is bij iedereen hetzelfde.

Geschreven door Mikel van den Boogaard

 

Beeld: unkown

de consument met een gedragsprobleem

de consument met een gedragsprobleem

deadlines. deadlines. deadlines.

deadlines. deadlines. deadlines.