viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de consument met een gedragsprobleem

de consument met een gedragsprobleem

consu.jpg

Ongeveer elke advertentie gaat over het feit dat jij een bepaald levensveranderend product moet kopen van een bepaald super hip merk dat moet gaan bijdragen aan het geluk in jouw leven. De westerse maatschappij is er op gebouwd dat wij constant consumeren. We kopen nieuwe schoenen omdat je nooit genoeg schoenen kunt hebben en een nieuwe mobiel, terwijl de vorige het nog prima deed. Er zijn zelfs producten die je koopt met de bedoeling ze meteen daarna weg te gooien. Want waarom zou je bijvoorbeeld na een feestje gaan afwassen als je ook gewoon plastic wegwerpbekers kunt kopen? Onze gewoontes zijn slecht. Slecht voor onszelf, slecht voor het milieu, slecht voor mensen aan de andere kant van de wereld. Iemand die laat zien dat het ook anders kan, is Lauren Singer. Ze leeft al een paar jaar afvalvrij en heeft met haar leven zero negatieve impact op het milieu en de mensheid. Dit geweldige bewijs inspireerde mij ook zelf te letten op mijn afval en kledingconsumptie. Bij het halen van mijn latte to go skipte ik de plastic lids, tasjes nam ik niet meer aan en deze week breidde ik katoenen herbruikbare make-up removerpads.

Het gaat dus de goede kant op met mijn consumptie van voedsel- en dagelijkse gebruiksproducten, maar ik blijf hangen bij één ding: kleding. Ik hou gewoon van shoppen. Het zit in mijn westerse systeem om – minstens – elk seizoen nieuwe kleren te kopen, het liefst voor een zacht prijsje. De aankoop van nieuwe kleren voelde als therapie. Als ik mij down voelde, kon ik altijd rekenen op het geluk dat een shopping spree kon opleveren. Ik hing mijn nieuwe pareltjes op hangertjes in mijn kamertje en kon dan uitgebreid fantaseren over outfits en kledingcombinaties. Geen vuiltje meer aan de lucht.

Dit was vroeger. Nu ik iets ouder en wijzer ben weet ik dat kinderarbeid nog steeds bestaat en dat de werknemers die mijn nieuwe jeans in elkaar hebben gezet vreselijke arbeidsvoorwaarden hebben. Maar toch, ik werd altijd zo, zo gelukkig van een heen-en-weertje naar de Kalverstraat op een rustige doordeweekse ochtend. Nu kan ik de grote winkelketens niet meer binnenstappen zonder instant schuldgevoel.

In plaats daarvan koop ik nu veel vintage en overwin ik die hunkering naar een verdomde zwarte skinny jeans.

 

Geschreven door Danique Levering

Beeld: the green aesthetic

het gevaar van het serie-syndroom

het gevaar van het serie-syndroom

de kleur van je hart

de kleur van je hart