viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

toen geluk nog heel gewoon was

toen geluk nog heel gewoon was

geluk.jpg

Al maanden probeer ik diep in mijn geheugen te graven. Op welk punt in de afgelopen 24 jaar was ik eigenlijk het aller gelukkigst? Was dit tijdens mijn kinderjaren toen ik eindeloos dansjes oefende op liedjes van Jody Bernal? Misschien waren het wel de jaren dat ik voor het eerst ‘alleen’ op vakantie mocht en de beest uithing in een of ander partyoord. Of toen ik na mijn eindexamen werd aangenomen op de modeacademie en mijn biezen pakte om op kamers te gaan wonen in Amsterdam. Wat is geluk? Als we flink wat decennia’s terug gaan en filosoof Epicurus mogen geloven, bezit iedereen over de mogelijkheid geluk te vinden in het leven. Ons probleem volgens hem: we twijfelen te veel over wát ons gelukkig maakt. Hierdoor worden we vaak verleid tot materieel geluk. Een potje winkelen lijkt de sleutel. Maar niets is minder waar. Zijn magische doch logische drie ingrediënten tot geluk blijken: vrienden, vrijheid en een geanalyseerd leven. Dit laatste houdt in dat we vrije tijd nemen en ons leven reflecteren.

Hoogstwaarschijnlijk gingen geluk en ik jarenlang hand in hand, zonder dat we er enig benul van hadden. Toch voelt het op de een of andere manier alsof ik van het woord vervreemd ben. Wat ik wel weet is dat ik simpelweg blij word van een cappuccino op een zonnig terras, de reuk van mijn Rituals geurstokjes en fijne mensen om me heen. En dat zijn - als ik Epicurus’ woorden voor waarheid mag aannemen - zeker geluksmomentjes die ik koester.

De vragen over mijn verleden kan ik niet met zekerheid beantwoorden, maar ik denk dat geluk toen nog heel gewoon was. Nu is geluk misschien niet meer gewoon.

Geschreven door Gabriela

Beeld: Olivia Langner

 

 

de waarheid: filosofie versus wetenschap

de waarheid: filosofie versus wetenschap

ik ben geen praatpaal

ik ben geen praatpaal