viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

fantaseren met mate

fantaseren met mate

billen.jpg

Ik sta dikwijls te kwijlen tijdens een gay pride als ik twee sexy mannen zie tongen. Terwijl ik op mijn onderlip bijt, hoor ik op de achtergrond mijn vrienden grinniken om mijn opgewonden staat. Ik ben ZEER VISUEEL ingesteld, veel meer dan de vrouwen in mijn omgeving. Ik krijg vaak te horen dat ik een ‘jongensgek’ ben en dat ik ongegeneerd naar mannen sta te loeren. Ik heb een grote fantasie en van een goedgebouwde man met een mooie kop kan ik met gemak, zonder een woord met hem te wisselen, vurige vrijpartijen inbeelden.

Laatst zat ik met een vriendin voor de lol op haar Tinder-account te swipen, en na een tijdje zei ze: “Wow, jij kijkt zo anders naar mannen! Ik kijk of ze leuk zijn en of het relatiemateriaal is, maar jij kijkt alleen maar of ze fuckable zijn. Net als een man eigenlijk.’

Of dat laatste klopt, dat alle mannen op Tinder voor fuckable gaan, weet ik niet. Maar ik sta liever op gelijke voet met DE MAN dan dat ik word uitgemaakt voor nymfomaan.

Ik probeer vaak vriendinnen of collega’s bij het visuele vertier te betrekken, maar dit wordt niet altijd gewaardeerd. Anderen hebben niet altijd zin om te zien dat er een lekkere man voorbij loopt, dus heb ik onderhand geleerd om het ook af en toe voor me te houden.

Deze week kwam er een nieuwe editie van L’homo uit, met in de hoofdrollen BNN-presentatoren Tim Hofman en Jan Versteegh. De homoglossy van Linda de Mol riep bij het publiek gemixte reacties op; de een bedankt de mannen voor het opnemen van hun homo-broeders, de ander ziet er een vorm van blackface in. Zo schreef NRC-columnist Hans Beerekamp dat de ‘Andersgeaarde Medemens’ heel goed zelf om begrip en erkenning kan vragen. Op hetero’s die zich anders voordoen voor een geile reportage zit men dus niet te wachten.

Kevin van Vliet van HP/De Tijd vindt het allemaal maar ‘een storm in een glas water’:

Als je vindt dat tongende covermodellen van een populair homomagazine het uitsluitend met mannen mogen doen in hun vrije tijd, want dat impliceer je zo, ten behoeve van de beeldvorming, dan vind ik dat de westerse consumptiemaatschappij zich consequent moet opstellen. Een aanzienlijk deel van de Amerikaanse porno-industrie kan worden opgedoekt en alle dvd’s en blu-rays van Brokeback Mountain en Milk (waarin Ledger, Gyllenhaal en Sean Penn bekende en minder bekende homo’s spelen) flikkeren we plenair in een grote vuurkorf. En dan laat ik al die homoseksuele acteurs die met vrouwen zoenen voor de camera nog coulant achterwege.

En wat vind ik?

Visueel als ik ben ingesteld, kan ik mezelf wel ‘tussen’ deze twee mooie presentatoren in plaatsen. Anders gezegd: bij mij ontstaat dezelfde fantasie als bij mannen die naar foto’s kijken van een naakte, krioelende Geraldine Kemper en Kim Feenstra.

In eerste instantie heb ik er dus niets op tegen dat het blad zoenende mannen salonfähig probeert te maken, ook al zijn het heteroseksuele mannen. Maar volgens een vriend van me, die op mannen valt, is het alles behalve bevorderend voor de homo-emancipatie.

Hij ziet twee heteromannen die één dag voor de camera doen alsof ze gevoelens hebben voor elkaar. Ondertussen zijn er LGBTQ die dagelijks geconfronteerd worden met hun geaardheid en voor acceptatie moeten strijden, zo ook mijn vriend. Dus als ik me in hem verplaats begrijp ik dat hij zich ergert aan dergelijke pinkwashing, waarbij homoseksuele normen worden gebruikt voor marketingdoeleinden en de hetero’s er met de eer vandoor gaan.

En toch slaat mijn fantasie weer op hol wanneer ik de foto’s bekijk. Meer nog dan wanneer ik twee homo’s tijdens een gay pride zie zoenen, want dan is het duidelijk dat ik langs de kantlijn moet blijven staan. Echter, wanneer de setting is gevuld met biseksuele of zelfs heteroseksuele mannen, die om wat voor reden dan ook elkaar betasten (of het nu alcohol is of voor commerciële doeleinden van een Gooische Vrouw), dan werkt het voor mij enorm stimulerend. De fantasie wordt levendiger, nastrevenswaardig, want er is meer kans dat je deel kan worden van zo’n setting.

Nogmaals, ik begrijp het argument van pinkwashing, maar wat mijn seksualiteit betreft kan ik me niet altijd van politieke correctheid begeven.

Toch zal ik ook hierbij mijn best doen om deze (vingeraflikkend mooie) fotoshoot van L’homo met halfnaakte mannen niet tot vervelens toe aan anderen op te dringen.

Geschreven door Elanur Colak

Beeld: Shae Detar

een diepgaande conversatie met designer jef montes

een diepgaande conversatie met designer jef montes

de waarheid: filosofie versus wetenschap

de waarheid: filosofie versus wetenschap