viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

'wij' en 'zij'

'wij' en 'zij'

zijwij.jpg

Mijn lunchpauze breng ik tegenwoordig door op het dakterras van het kantoor waar ik werk. Daar, vanaf de zesde verdieping, heb je goed uitzicht op het veld aan de overkant van de straat. Al maanden zijn ze er aan het bouwen. Een bezig schouwspel van minimensen, bulldozers, stratenmakers en cementwagens. Containerwoningen werden er opgestapeld, één voor één, rijen dik.

Op het veld aan de overkant ligt Startblok Riekerhaven. Een nieuwe huisvesting voor 282 vluchtelingen met verblijfsstatus en 283 studenten, net afgestudeerden en werkende jongeren uit de buurt. 282 mensen wiens toekomst ooit bruut is afgepakt, samen met 283 mensen waarbij de wereld aan hun voeten ligt.

Ik probeer me in te beelden hoe het moet zijn. Om weg te moeten uit je thuisland, je thuis, waar de gebouwen en huizen letterlijk verscheurd zijn door oorlog en je niet veilig bent. Onschuldig.

Ik kom niet ver.

Maar uitkijkend vanaf het dakterras ebt het gevoel van schaamte dat de afgelopen tijd vaak kwam opzetten langzaam weg. Het gevoel dat anderen vast ook meester maakt na het zien van ongenuanceerde Pownews-filmpjes, het lezen van ondoordachte Facebook-posts en bizarre nieuwsberichten - onlangs nog bijvoorbeeld, over een verzoek tot verplaatsen van een stoep omdat er asielzoekers over heen zouden lopen. Ja, echt.

Uitkijkende op het veld maakt die schaamte langzaam plaats voor voorzichtige trots. Ik ben trots op Amsterdam, op dit project. Op een grasveld waar vanuit niets, iets is gemaakt - voor en door mensen die wél open staan en voorbij hun eigen ik kunnen kijken. Hoopvol, zo voelt het. Zo kan het dus ook.

Startblok Riekerhaven. Een complex ingesloten door snelweg, kantoren, braakliggend terrein en een omgeving die nergens een indicatie geeft van haar mooie locatie, Amsterdam. Ik denk niet dat het uitmaakt, voor nu. Het is er rustig, kalm en veilig. Voormalig vluchtelingen hebben er na jaren in opvangcentra eindelijk hun eigen plek, staan letterlijk in de startblokken voor de rest van hun leven.

Ik hoop dat ze ook in grotere zin hun plek vinden. Dat wij ze die ruimte geven. En dat er dan straks geen ‘wij’ en ‘zij’ meer hoeft te zijn.

Geschreven door Lianne Kersten

Beeld: Tulip Prihantari

de verdomde kalverstraat

de verdomde kalverstraat

gezond ijdel zijn is geen zonde

gezond ijdel zijn is geen zonde