viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de verdomde kalverstraat

de verdomde kalverstraat

monster.jpg

Hoe heb ik dat in al die jaren hiervoor gedaan? Liep ik ook zo als een bezetene, met gebogen knieën door die immense mensenmassa – op zoek naar ‘iets’ dat ieder ander ook al heeft? Het zweet breekt me uit en ik loop naar de uitgang. Ik ga naar huis. Of wacht. Is Topshop misschien beter? Nee. Nee, verdomde marketing. Verdomde Kalverstraat. Ik trap niet meer in je. Ik trap niet meer op je vodden, waar menig mens respectloos - op de plastic schoenen van de overburen - overheen walst. Ik zal wel wijzer zijn geworden. Of maakte de liefde blind? Want hoe kan het dat die platgetrapte vodden, inclusief extreme foundationvlekken, me nu pas zo opvallen? Hoe goedkoper de winkel, hoe groter de foundationvlek. Eén grote blinde vlek.

Dit heeft niets met liefde te maken. Dit is Fast Fashion. Fast Fashion is enkel ‘kopen’ en 'kopen' behoort niet tot mijn liefdes. Fast Fashion draagt bij aan het ontstaan van lichamelijke handicaps, gillende vrouwen en oneerlijke geldstromen. Mode draagt bij aan de esthetische ontwikkeling, die niet ten koste gaat van andere werelddelen. Ik ben dus wijzer geworden. Godzijdank. Dank documentaires als ‘The True Cost’ en mensen als Safia Minney (lees hier ons interview met haar).

Ik loop steeds harder naar het einde van de Kalverstraat en herinner me een tweet die ik een aantal jaar geleden plaatste.

“Jongens in de platenwinkel zijn als meisjes in de uitverkoop bij de Zara. Je komt er nooit meer weg.”

Ik neem het terug. Ik ren er zelfs hard voor weg. Fast Fashion is een angstaanjagend monster dat ons laat geloven dat we rijk zijn. Het laat ons kleding behandelen als vodden, met net zo weinig emotie als waarmee het verkocht wordt. Wie er zijn bloed, zweet en tranen in heeft gestopt om het te maken? God mag het weten, want wij zijn rijk.

Doe mij de platenwinkel: een ontspannende plek, waar men liefde heeft voor het product, het met respect behandelt en het na gebruik weer terugzet in het schap waar het vandaan kwam. Niets dat lijkt op een dagelijkse massamoord in een stoffenmarkt.

Geschreven door Flora de Vries

 

Beeld: Raquela Allegra

een wijze les van willa stoutenbeek

een wijze les van willa stoutenbeek

'wij' en 'zij'

'wij' en 'zij'