viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

wie heeft ons in godsnaam geleerd dat regen slecht weer is?

wie heeft ons in godsnaam geleerd dat regen slecht weer is?

wet.jpg

Ja, ook wij vinden regen soms gewoon kut. Het moment dat je mascara-druipend-aan-toe op je fancy diner-partijtje arriveert. Kriebelende koude benen onder een klamme broek. Beiden kut. Eens. We doelen dan ook vooral op de regen als metafoor. Eentje voor alle minder fijne situaties en kleine dingen in ons leven die weleens mis gaan, dingen die af en toe het bloed onder je nagels vandaan halen; een mega rij bij de kassa en een slome caissière, iemand die driftig naast je zit te ademen in de UB, onnozele toeristen op het fietspad of je huisgenoot die altijd de douchekop lager zet. Bloedirritant. Maar waarom? Iedereen heeft door de jaren heen, zij het onbewust, bepaalde voorkeuren, smaken, meningen, standpunten en gevoelens ontwikkeld. Aan de hand hiervan oordelen, veroordelen of vooroordelen we veelal continu. Maar als je er over nadenkt, zijn het juist vaak deze schijnbare vanzelfsprekendheden die ons niets opleveren, en die zelfs soms groter geluk in de weg staan.

Jan Jaap van Hoeckel schetst deze situaties in zijn boek, met de titel (juistem): 'wie heeft ons in godsnaam geleerd dat regen slecht weer is?'. Zo een die je alleen voor de titel al in je boekenkast wil hebben. In korte hoofdstukken (en soms pijnlijk herkenbare) leert hij je alledaagse situaties met een ander perspectief te bekijken. Want iets is eigenlijk pas dom, stom, slecht of vervelend door jouw verwachtingen bij die situatie. Stel je die verwachtingen bij, dan kan het je vaker niet meer zoveel schelen. Het laat je nadenken over je eigen geluk en hoe je in het leven staat en dit op een fijne en simpele manier, zonder er meteen op een heel krampachtige manier ermee bezig te zijn. Een mooi pleidooi om eens iets minder te klagen en wat milder te zijn. Om op je nachtkastje te leggen en er elke avond een hoofdstuk uit te lezen. Of gewoon om naar te kijken en af en toe te beseffen wie en waar je bent, in het hier en nu.

Om nog even terug te komen op die titel: probeer de volgende keer als het met bakken uit de hemel komt en je tierend op de fiets zit, eens je ogen dicht te doen (niet te lang), te ontspannen en te denken: I don't give a damn. We zijn toch niet van suiker?

- THE VIEW CONCEPTS

Geschreven door Lianne Kersten

Beeld: unknown

het leven op twee wielen

het leven op twee wielen

creatief denker? we zoeken jou!

creatief denker? we zoeken jou!