viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

warhol en zijn selfies

warhol en zijn selfies

Andy-Warhol.jpg

En wij maar denken dat het K. Kardashian was die het selfie-fenomeen uitvond. Ze maakte er zelfs een heus selfie-boek van, geheel gevuld met zelfgemaakte kiekjes van niemand minder dan - haarzelf. Voor wie het instagramaccount van de dame in kwestie weleens heeft doorgespit, behoeft het geen verdere uitleg. Voor de rest, denk: duckface-poses, bloot, meer bloot en make-uploze foto's, die in werkelijkheid verre van make-uploos zijn. Maar neen. Het was legende Andy Warhol die - al ver voordat Kim haar hoofd voor een Hollywood-camera plantte - een tig aantal selfieportretten creëerde. In het jaar 1960, om precies te zijn. De selfieportretten varieerden van serieuze shots in reguliere, dagelijkse kledij - afgewisseld met beelden van Warhol als travestiet. Met als gemene deler: Warhol's excentriciteit. De selfiecollecties werden voor een paar honderdduizendjes geveild. Toch een tikkie meer dan het befaamde Selfish van Kim Kardashian, dat voor €12 over de toonbank gaat.

We mogen Warhol wel bedanken. Want eerlijk is eerlijk, door zijn werken verdient 'de selfie' toch wat meer respect van ons. Én hoeven we ons in een foute bui iets minder te schamen als we er weer minstens 20 van onszelf maken, om er vervolgens - na uren wikken en wegen - één met filter en al op Instagram posten.

Geschreven door Gabriela Petralia

Zie ook: Is mode daadwerkelijk zo homovriendelijk als het lijkt?

Beeld: Lot 224 Property From A Private European Collector Andy Warhol Self Portraits In Drag

een melancholisch stapje terug

een melancholisch stapje terug

het leven op twee wielen

het leven op twee wielen