viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

ik voel me kut en dat is prima

ik voel me kut en dat is prima

rotvoelen-1.jpg

Over hoe het soms meer dan oké is om je even kut te voelen.  Ik loop op straat op een zonnige donderdagmiddag en kom een kennis tegen. Vrienden zijn we niet echt, want het is zo iemand die je altijd overal tegenkomt maar nooit echt een gesprek mee hebt. We zijn vrienden op Facebook en daar houdt het wel een beetje bij op. 'Hé, alles goed?' volgt er. Ik antwoord uit automatisme 'Ja, goed met jou?'. We kletsen even over koetjes en kalfjes en dan scheiden onze wegen weer. Een bekend en zeer logisch fenomeen, behalve dat het niet goed gaat. Ik voel me rot, maar antwoord toch weer met het zelfde antwoord als altijd.

Later die avond begint het een beetje in te zinken. Waarom antwoordde ik niet gewoon zoals ik me voelde? En waarom laat ik het me niet toe om me rot te voelen? We hebben deze momenten allemaal meegemaakt, en gaan ze ongetwijfeld nog vaker meemaken in ons leven. Situaties waar je je plat gezegd 'ronduit kut' over voelt. Iets wat een collega tegen je zei, een relatie die stukloopt of gewoon, een onverklaarbaar, rot moment.

 

We leven in de time and age waarin we alles met elkaar delen; van wat we eten, tot aan hoe fantastisch mooi onze vakanties zijn en met wie we plezier hebben. Maar als het even niet lekker gaat zullen we dit niet snel delen. Het past niet in het beeld dat wij, en de mensen om ons heen schetsen.

Is het erg om je af en toe gewoon even rot te voelen?

 

Ik legde het voor aan een vriendin. Ze is Spaans en zonder te generaliseren weten Latina's als de allerbeste hoe je emoties moet doorvoelen. 'Je rot voelen is als een glas water. Elke keer als er iets gebeurt komt er een klein beetje water bij. Op een bepaald punt loop je rond met een glas dat bijna overstroomt door alle kleine beetjes emoties. Je hangt tussen goed voelen en verdrietig zijn in, want je bent alleen maar aan het balanceren om je glas niet te laten overlopen. Maar wat is er erg aan om af en toe je glas volledig om te keren? Alles eruit te laten lopen, het gewoon te ervaren. Wat gebeurt er dan?'.

Ja, wat gebeurt er dan eigenlijk? Je voelt je pijn, verdriet of onzekerheid op zo'n moment in iedere vezel van je lichaam. Iets wat niemand met open armen ontvangt, maar dat is juist iets waar we stuk voor stuk allemaal doorheen moeten. Deze momenten zijn perfect om jezelf echt goed te leren kennen. Op zo'n moment kun je jezelf de vraag stellen: 'Waarom voel ik me zo? Waarom maakt dit mij verdrietig en wat zegt dit over mij als mens?'

Of je doorleeft het en accepteert dat het gewoon zo is, want dat is ook meer dan oké.

Geschreven door Nine Balk 

 

Beeld: Unknown

de literatuur-kuur no.2: de vergeten schrijver

de literatuur-kuur no.2: de vergeten schrijver

kim k. de feministische (anti-)held

kim k. de feministische (anti-)held