viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

bizarre sektes in een notendop

bizarre sektes in een notendop

sektes.jpg

Mensen die mij kennen, weten dat ik regelmatig in de ban ben van een bepaald onderwerp. Ik wil er alles over weten, praat er honderduit over – overal en tegen iedereen – en bekijk alle documentaires die er maar over te vinden zijn. Eerder was dit onderwerp van gesprek voor mij fast fashion. Onder welke steen had ik gelegen, dat ik nooit eerder bij dit fenomeen had stilgestaan? Mijn koopgedrag moest resoluut onder de loep en worden bijgeschaafd. Dat achter de rug hebbende, ben ik inmiddels voor een andere fascinatie gezwicht: sektes. Ik deel mijn eerste bevindingen met jullie. Het stond nog op mijn verlanglijstje: de docu over Scientology. Want die verhalen over aliens en andere overtuigingen die deze religie aanhaalt, moest ik even met eigen ogen en oren ondervinden. Voor degenen die Scientology niet kennen: dit is een 'geestelijke' geloofsovertuiging, gebaseerd op een boek door L. Ron Hubbard. Het frappante aan alleen al dit: de man begon zijn carrière als schrijver van sciencefictionverhalen. In een notendop kan ik je vertellen dat je als Scientoloog torenhoge schulden opbouwt (want: hoe meer je betaalt, hoe ‘clearer’ je wordt, en dus hoe beter) en al je diepste geheimen op camera laat vastleggen. Ooit verkassen is dus niet echt een optie, want chantagemateriaal in overvloed. Toeval dat er homogeruchten over John Travolta in de media verschenen toen hij uit de groep wilde stappen?

Mijn zoektocht naar sektes ging verder. Ik stuitte via een collega op Maasbach – een evangelische sekte uit Den Haag die elke zondagochtend zendtijd krijgt op SBS6. De Haagse TV-dominee predikt dat je pas volledig mens kunt worden als je God aanneemt als redder en dat je moet breken met familieleden die niet geloven. YouTube-video's en verhalen van nabestaanden liegen er niet om. Mijn collega in kwestie verloor er zelfs haar beste vriendin door en heeft (evenals de familie van het meisje) nooit meer iets van haar vernomen.

Ook stond me nog iets bij over een sekte waar Madonna zich bij aansloot (herinner je je het rode bandje om haar pols nog?), en waar haar echtscheiding aan werd gewijd. Ik vond: Kabbala (uitgesproken als kabba-lá) – een ‘troebele smeltkroes van waarheid en leugen’ verschijnt er bovenaan op mijn scherm. Het Joodse Kabbala verkoopt onder andere 'gezegend' water in een flessie voor 2 pond 70 waarvan elke druppel je van eeuwen wijsheid voorziet. Daarnaast wordt aanhangers een beter seksleven, innerlijke vrede, afname van stress en meer succes en geld beloofd. Vandaar dat de lijst aan Hollywoodsterren eindeloos blijkt; greep uit de lijst zijn Paris Hilton, Victoria Beckham, Mick Jagger en Naomi Campbell.

Wat me opvalt is dat al deze sektes oproepen tot afzondering en verwijdering van zij die niet geloven en dat ze meestal afstammen van ‘reguliere’ religies, zoals hierboven het Evangelie en Jodendom. Scientology valt dan wel weer buiten de boot, maar die spant wat mij betreft dan ook de kroon met haar waanideeën. Maar wat maakt het dat mensen zich bij zo'n sekte aansluiten? Is het gebrek aan beter, een overvloed aan wilde fantasieën of zit er daadwerkelijk logica achter deze samenzweringen? Mijn zoektocht naar antwoorden hierop gaat verder - u hoort 't wel!

Geschreven door Gabriela Petralia

 

dit vindt nadine redder van liefde

dit vindt nadine redder van liefde

deens-ijslandse kunstenaar in boijmans van beuningen

deens-ijslandse kunstenaar in boijmans van beuningen