viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de veganist: je noemt iemand die vlees eet toch ook geen vleeseter?

de veganist: je noemt iemand die vlees eet toch ook geen vleeseter?

vegan.jpg

Over het stereotype veganist* wordt veel gespeculeerd. Sommigen beweren zelfs dat er een nieuwe subcultuur ontstaat onder de noemer ‘Foodies’. Allemaal leuk en hip en aardig, maar volgens Loulou en Isabella Machinè van Go With The Glow klinkklare onzin. 'Je noemt iemand geen veganist. Voeding is geen karaktereigenschap, maar je medicijn voor een gezond en bewust leven.' We interviewden de dames en lieten hierbij onze ietwat sceptische visie, op dit toch trendgevoelige onderwerp, niet achterwege. Loulou en Isabella hielden voet bij stuk. Zeg maar dag tegen je jarenlange Andrélon Kokosboost verslaving na het lezen van dit interview.

Oké, meiden: waarom veganistisch? In één zin.

‘Voor jezelf, je gezondheid, het dierenwelzijn en het milieu.’

 

‘Er wordt niet meer gekeken naar het ecosysteem, maar naar een ego­ systeem.’

 

Zijn jullie als veganist ook bezig met het aspect kapitalisme? ‘Door het kapitalisme wordt een levend wezen gebruikt als product. Het draait allemaal om macht en geld: er wordt niet meer gekeken naar het ecosysteem, maar naar een ego­systeem. Dieren worden omgezet in producten, waardoor ze zo ver bij ons vandaan komen te staan. Maar dieren hebben net zoveel recht om te leven, lief te hebben en een gezin te stichten. Dus ja: daar zijn we zeker mee bezig.’

Hoe zien jullie het fenomeen ‘jagers en verzamelaars’, de materie waarmee op de middelbare school tijdens geschiedenislessen in aanraking kwamen? ‘Het is zo tijdsgebonden; natuurlijk waren er periodes waarin dat nodig was. Je moest een sterke man zijn om een dier te slachten en het op te eten. Het is een hele knop die je moet omzetten om zoiets te doen. In de huidige samenleving is dat niet meer aan de orde. Er is geen overlevingsdrang. Het met de tijd mee gaan betekent ook je aanpassen aan de huidige omstandigheden. Waarom terug grijpen naar de jagerstijd terwijl we op geen enkel ander vlak meer zo leven?  We lopen toch niet meer op blote voeten en we gebruiken nu toch laptops en telefoons? We verbouwen ons eigen eten ook niet meer.'

'Mensen haken graag aan als het in eigen voordeel uitpakt: ‘ja, maar vroeger…’. Dat is iets menseigen: als je je bedreigd voelt in je gewoontes schiet men gauw in de verdediging. Als we vooruit gaan en meegaan met de snelheid waarin kennis en informatie wordt gedeeld, moeten we beter weten en slim zijn.

Hoe proberen jullie mensen op een positieve manier aan te sporen tot bewustzijn? ‘Door te vertellen hoe het anders kan, door informatie te verspreiden en positieve effecten te laten zien. Door middel van onze brunches bereiden we een heerlijk, voedzaam en gezond drie gangenmenu. Niks ‘geitenwollensokken’. Het gaat erom hoe je lichaam optimaal kan werken, door minder slechte producten te hoeven verteren en daardoor meer energie over te houden – door letterlijk en figuurlijk te stralen. Je geest wordt ook helderder.’

Gaat gezonde voeding volgens jullie vaak samen met spirituele groei? ‘Bij ons wel. Je gaat jezelf de vraag stellen wat er op je bord ligt. Je komt dichter bij je eigen waarden en gaat anders denken; het opent deuren die bevorderlijk zijn voor je bewustzijn.’

Wat is jullie definitie van bewustzijn? ‘Wij denken dat dit gaat om het kunnen observeren in het hier en nu, zonder oordeel.’

 

'Als heel Nederland op maandagen stopt met vleeseten haal je in uitstoot al 2 miljoen auto’s van de weg.'

 

Mooi. Wat willen jullie nog meer? ‘Zoveel mogelijk mensen opvoeden, informatie bieden en voorlichtingen geven in ziekenhuizen en scholen. Kinderen van nu weten gewoon niet eens hoe een courgette groeit. Voeding is een medicijn.’

'Dat staat weer in verband met wat je zei over het kapitalisme: de reden dat dingen als frikadellen allemaal in die kantines ligt, is omdat er allemaal belangen met elkaar zijn verstrengeld. Grote bedrijven die hun winst uit die industrie halen hebben de macht dat soort ‘voeding’ daar te laten liggen. Het is al een wonder dat de schijf van vijf tegenwoordig minder vlees bevat.'

Wat is jullie visie op parttime veganisten? ‘Altijd goed. Wij juichen elke vorm van bewustzijn en bewust eten toe. Als heel Nederland op maandagen stopt met vleeseten haal je in uitstoot al 2 miljoen auto’s van de weg.’

En één keer een hamburger eten staat gelijk aan 400 keer de wc doorspoelen. Wat was eigenlijk jullie main aanleiding voor deze levensstijl? ‘Dat is een grappig verhaal. We kregen een ingeving op 1 januari; met het oog op goede voornemens riep ik mijn vrienden en kennissen op social media op om mijn vegan levensstijl te ontdekken. Als er veel vraag zou komen, zou ik een brunch in mijn nieuwe huisje organiseren. Echter kreeg ik 200 aanmeldingen! Nu organiseren we het elke maand en zondag aanstaande in de Supperclub.

Er zijn nog een aantal tickets, dus wil je erbij zijn: be quick! Voor meer info zie de presskit.

* Voor de onwetenden: veganisten gebruiken geen dierlijke producten. Niet in eten, maar ook niet in kleding of verzorgingsproducten.

Foto: Unknown

de definitie van je thuis voelen

de definitie van je thuis voelen

stille wateren hebben diepe gronden

stille wateren hebben diepe gronden