viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de definitie van je thuis voelen

de definitie van je thuis voelen

42168e157e272a1acea67a250c5d070a.gif

Ik vraag me de laatste tijd af wat de definitie van je thuis voelen is. Ik weet niet of ik me thuis voel. Ik weet niet of ik me ooit ergens thuis heb gevoeld. Wat is eigenlijk ergens? Bedoelen ze met thuis een huis? Wie is eigenlijk ze? Ik dwaal af. Het zijn meer vragen geworden dan ik mezelf wilde stellen op deze rustige ochtend in mijn huis. Ik was er al een paar dagen niet geweest. Ik merk dat ‘uit het oog uit het hart’ het karakter is van onze relatie. En dat terwijl de gemiddelde Amsterdammer er een moord voor zou doen. Hartje Jordaan, een studio met uitzicht op de Westertoren en mijn 93-jarige Jordanese onderbuurvrouw als beste vriendin. Het heeft te maken met de energie. Hebben de fruitvliegjes mijn Albert Heijn moestuinen belegerd en is mijn wasmand overgelopen voor drie dagen ploeteren hoef ik er niet zo nodig naartoe. Het liefst blijf ik er zelfs zo lang mogelijk weg. Ik voel me als een indringer starend naar een vreemd huis. Terwijl ik weet, dat wanneer ik eenmaal gesetteld ben met mijn rare vogelmuziek, mijn wierrook en kaarsen, ik me de gelukkigste vrouw op de wereld voel. Rust, dat is blijkbaar een belangrijk element.

Ik probeer antwoord te geven op mijn vraag waar ik me thuis voel. Is het Amsterdam, mijn huis, mijn vrienden, dat alles gecombineerd of niet per se iéts van dat? Heeft het te maken met het kunnen begroeten van mensen op de fiets? Of met een ontlading die je voelt als je op het Centraal Station arriveert? Ik voel die ontlading niet. Voel ik me dan niet thuis in Amsterdam? En zo niet, waar in hemelsnaam dan wel? Mijn lichaam, is het eerste wat in me op komt. Ik voel ontlading. Mijn lichaam, daar voel ik me geloof ik wel thuis. Dit gaat de goede kant op.

Ik google ‘je thuis voelen’ en de eerste hit brengt me naar een ‘kennisplatform voor omgevingspsychologie’. Een piekfijne Prezi – dat ik die ooit nog zou raadplegen - legt me uit dat je thuis voelen bestaat uit vier eigenschappen: ‘terugtrekken’, ‘controle’, ‘verbondenheid’ en ‘identiteit’. Daar kan ik me in vinden: de rust die ik benoemde link ik met controle, begroeten met verbondenheid en mijn lichaam met identiteit. De website vervolgt: ‘als je deze 4 eigenschappen naar het fysiek weet te vertalen, dan krijg je het ‘warme gevoel’ dat we thuis voelen noemen.’ Hm. ‘Terugtrekken vertalen naar het fysiek voor een warm gevoel'. Het lukt me niet hier een logische visualisatie bij te maken, mits je een koalabeer logisch noemt. Van de fora die ik hierna raadpleeg ("Naatje zegt: daar waar mijn tv en koelkast staan.. o ja en waar mn katje is ;-)") voel ik mezelf zelfs meer verwijderd van de gehele wereld an sich, dus ik roep halt.

Moet ik de definitie wel weten? Ik weet bijvoorbeeld niet zeker of ik me thuis voel in Amsterdam, omdat ik niet weet of ik het gevoel ooit al heb ervaren en dus kan herkennen. Of voelt het bij iedereen anders? Kan iets subjectiefs, of een gevoel, een definitie hebben? Minder antwoorden dus, meer vragen. Als tussentijdse conclusie stel ik dat je thuis voelen -voor mij- niet is gekoppeld aan materiële context, maar dat het gaat om een sfeer, een energie en emotie.

Geschreven door Flora de Vries

Gif: Lisa Says Gah

de perikelen van succesvol willen zijn

de perikelen van succesvol willen zijn

de veganist: je noemt iemand die vlees eet toch ook geen vleeseter?

de veganist: je noemt iemand die vlees eet toch ook geen vleeseter?