viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de perikelen van succesvol willen zijn

de perikelen van succesvol willen zijn

06a4a1b3ed9a259cf9447944aef8aeb6.jpg

Ben ik een carrièretijger? Nope. Heb ik onvervalst ondernemersbloed door mijn aderen stromen? Niet echt. Ik heb een hekel aan netwerkavonden en ben niet echt de gedoodverfde winnaar van een willekeurige ontwerperspitch. Mijn vader heeft zijn hele werkende leven voor een baas gewerkt. Mijn moeder is huisvrouw. Samen wonen ze al mijn hele leven in een rijtjeshuis in een dorp, waar – op het jaarlijkse dorpsfeest na – niet bijzonder veel te beleven is. Begrijp me niet verkeerd: daar is absoluut niets mis mee. Ik heb genoten van de deur uit kunnen rennen zonder overhoop te worden gereden door Engelse toeristen op gehuurde fietsen en van mijn moeder die altijd zat te wachten met ranja en een koekje als ik van school thuis kwam. Het ondernemerschap is me alleen niet echt met de paplepel ingegoten en ik ben niet echt opgegroeid als streetsmart wereldreiziger. Ik heb zelf uitgezocht – of beter gezegd: ben nog hartstikke aan het uitzoeken – hoe je nou eigenlijk een goede ondernemer bent. Vanwege mijn diploma en het feit dat het vrij lastig is om als grafisch ontwerper zonder webdesignskills aan de bak te komen, ben ik eigenlijk een beetje toe het ZZP'erschap gedwongen. Nu ik voor even weer bij mijn ouders woon blijken daar de banen al helemaal niet voor het oprapen en word ik alleen maar meer gemotiveerd. Hoe sneller ik meer opdrachten bij elkaar sprokkel, hoe sneller ik mijn bedje bij mijn ouders weer kan verruilen voor een lekker appartement in de stad. Ondanks mijn gegroeide motivatie blijkt het toch lastig om mezelf vanuit dit rijtjeshuis als ontwerper op de kaart te zetten. De meesten van mijn potentiële opdrachtgevers zijn niet echt bereid om naar mijn huis af te reizen voor een kopje koffie. En ja, dat kan ik ze ook niet kwalijk nemen. Daarnaast blijf ik het ook gewoon moeilijk vinden om mijn weg te vinden door het land van omzetbelastingen, marketing en jezelf verkopen.

Als ik mezelf twee tips mocht geven, zouden het deze zijn. Nummer een: Probeer niet het wiel opnieuw uit te vinden. Er zijn altijd mensen die beter weten hoe sommige dingen moeten dan jij. Je wordt zelf boos als mensen denken dat ze grafisch ontwerper zijn terwijl ze eigenlijk dakdekker zijn, dus ga niet zelf de communicatiespecialist uit lopen hangen.

En nummer twee: Denk niet dat andere mensen succesvoller zijn dan jij of dat je eigenlijk al vier opdrachten à duizend euro per maand zou moeten binnenslepen. De kans is groot dat de mensen die jij zo succesvol acht net zo onzeker zijn en het is zelfs goed mogelijk dat er een ander is die zo tegen jou opkijkt. Je hoeft heus geen geboren eigen baas te zijn om er uiteindelijk wel eentje te worden. Misschien heeft mijn zorgeloze tienerleven er wel voor gezorgd dat ik me nu geen gehaaide zakenvrouw voel, maar oprecht blij ben als iemand wil dat ik zijn poster ontwerp.

 

Beeld: Hart Leshkina - Near East Magazine

de hoofdrol in ons eigen levenswerk

de hoofdrol in ons eigen levenswerk

de definitie van je thuis voelen

de definitie van je thuis voelen