viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

nieuwetijdskinderen: de stad zit er vol mee

nieuwetijdskinderen: de stad zit er vol mee

nieuwetijdskinderen.jpg

Het is maandagmiddag. De uren tikken verder en het vermoeden dat de week te lang gaat duren, verontrust me. Ik scrol door mijn feed en stuit op een artikel met de kop 'Nieuwetijdskind'. Interessante term, denk ik hardop. Ik begin het web verder af te struinen - opzoek naar een meer definieerbare uitleg om deze voor mij nog lege term op te vullen. Nieuwetijdskinderen (het; m/v): (over)gevoelige, hoogsensitieve kinderen. Kinderen die paranormaal begaafd zijn, allergieën hebben of geconstateerd worden met 'gedragsstoornissen' als ADHD en PDD-NOS. Deze omschrijving klinkt me nog interessanter in de oren, want aan hoog sensitiviteit en ADHD lijkt het merendeel van de mensen die ik ken te 'lijden'. Als ik kijk naar mijn generatie en de generatie na mij, lijkt er met de meeste kinderen wel wat mis. Ze zijn te druk, te ingetogen, te sociaal, te a-sociaal, uiterlijk gericht of geïsoleerd.

Nieuwetijdskinderen.org leert me meer en biedt me zelfs wat kenmerken:

Ze benaderen alles vanuit hun emotie. (check)

Ze zijn gevoelig voor sfeer en stemmingen van anderen en nemen deze soms over. (check)

Ze zijn dromerig. (check)

Ze komen vaak met originele oplossingen waaraan niemand had gedacht. (check)

Ze reageren sterk intuïtief. (check)

Ze hebben soms paranormale ervaringen. (check)

Ze hebben soms dyslexie of dyscalculie.

Ze hebben vaak voedselintoleranties.

Zijn wij hier in Amsterdam misschien allemaal Nieuwetijdskinderen? Bovenstaande kenmerken zijn voor mij vrijwel allemaal van toepassing en ik kan zo een rit mensen opnoemen die ook perfect binnen dit geschetste plaatje passen. Daarom hebben we ons dorp verruild voor de bruisende hoofdstad en snakken we naar impulsen die de stad te bieden heeft. We zijn opzoek naar meer, nemen geen genoegen met minder.

Ik geloof dat we het tegenwoordig van hen, van ons, moeten hebben. En ja: deze 'overmatige' prikkels zullen in goede banen moeten worden geleid - elk Weekend in de tuin van De School heeft ook z'n keerzijde. Maar: er is creativiteit in overvloed, er ontstaan unieke, niet voor de hand liggende samenwerkingen, project en vriendschappen - zij het kortstondig.

Ons Amsterdam, anno 2016, dat ik vanaf vandaag omdoop tot stad van de Nieuwetijdskinderen. De broedplaats voor zij met originele oplossingen die handelen vanuit emotie.

 

Geschreven door Gabriela Petralia

 

Beeld: the inspiration provider

nóg meer reflectie op de groningse bangalijst

nóg meer reflectie op de groningse bangalijst

de literatuur-kuur

de literatuur-kuur