viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

nóg meer reflectie op de groningse bangalijst

nóg meer reflectie op de groningse bangalijst

eys.jpg

Ik heb vrij lang getwijfeld of ik dit artikel zou schrijven. Maar met aandacht vanuit het medialandschap voor de Groningse bangalijst, het ongeluk tijdens de ontgroening van Vindicat en de vele reacties die het controversiële debat opriep, leek een extra reflectie na afloop hoognodig. Voor diegene die het gemist hebben; vorige week ontving ik via de studenten-tamtam een lijst met 23 Groningse studentes, compleet met telefoonnummer en vaste rating. Deze “oprechte almanak” heeft stof doen opwaaien in veel delen van ons land, maar het schouwtoneel van gekte bleef opvallend stil: de studenten zelf. Naast het onvermogen van de voorzitter van de vereniging om adequaat te reageren, is deze tendens ook in mijn directe kringen te merken. Waar menig man de lijst afdoet als een compliment (“Ja super balen dat je telefoonnummer op straat ligt maar best een compliment, toch?”) lijken veel vrouwen ook niet in te zien dat deze lijst, en het feit dat hij is uitgelekt, een gevolg is van een veel grotere traditie binnen de studentenwereld: good ol’ sexism.

Helaas leven wij in een samenleving waar rationaliteit, binnen het Westers denken en de Westerse filosofie, geassocieerd wordt met mannelijkheid en (blanke) mannen zich als het ware ‘zonder lichaam’ door de wereld kunnen bewegen. Tel hier een haarfijn dubbel seksueel moraal voor vrouwen en een niet-zo-gezonde dosis seksuele objectificatie bij op en je komt terecht in de Nederlandse studentenwereld. Deze achterliggende structuren komen op hele praktische manieren naar voren in de galaplicht (“Ja ik betaal toch je kaartje”), kleurrijke synoniemen voor vrouwen of alles wat als vrouwelijk gezien wordt en ja, die oprechte almanak.

Waarom veel van mijn mede-vrouwelijke studenten dit ­– toch wel heel erg structurele – probleem zelf niet zo lijken te zien? Wellicht een mooie vraag om dit komend jaar eens uit te pluizen.

Lees ook over waarom we ons uiterlijk inzetten om duidelijk te maken wie we zijn.

Beeld: Lisa Says Gah

de persoon achter de art direction van solange's nieuwe album

de persoon achter de art direction van solange's nieuwe album

nieuwetijdskinderen: de stad zit er vol mee

nieuwetijdskinderen: de stad zit er vol mee