viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

als het zwart is heb je nog 5 minuten

als het zwart is heb je nog 5 minuten

zwart-2.jpg
Tussen souvenirwinkeltjes, etalages met neonlichten en clusters toeristen die vanaf een veilige afstand voor coffeeshops staan, beland ik in W139 - gelegen in de oudste straat van Amsterdam: de Warmoesstraat. Een artist-led space, een productie- en presentatie instelling die ruimte biedt aan kunstenaarsgroepen. Daar waar tentoonstelling Als het zwart is heb je nog 5 minuten het pand vult. Zo een waar 'georganiseerde chaos' je eerste associatie is.

Ik loop langs meubels met plastic objecten, de muren zijn versierd met losse A4'tjes tekst. Een projectie van een optreden van Nina Simone en gekleurde bomberjacks hangen verspreid in de ruimte. Ik zie van alles, maar ik weet niet waar ik moet beginnen en naar welke kunstenaar ik kijk. Midden in de zaal zie ik een jongen wokken, echt. Een witte DIY keuken staat tussen alle kunstwerken in. Ik ben hier pas vijf minuten en ik vind deze plek al fantastisch.

"Sorry, vind je het goed als ik hier fotografeer?", vraag ik beleefd.

"Tuurlijk! Ga je gang." En hij kookt verder.

"Heb je misschien ook een foldertje van de tentoonstelling? De kunstenaars enzo?"

"Een foldertje, nee dat heb ik niet. Ik hou niet alles bij, er hangt hier van alles. Er zijn geen regels, hier ontstaat gewoon."Ik heb context nodig - denk ik vanbinnen, maar wat gebeurt er als ik geen voorgekauwde folder in mijn hand gedrukt krijg? Als er nergens een bewaker op de loer ligt en er geen grenzen zijn voor de bezoeker? Dan zullen we deze tentoonstelling onbevooroordeeld, zonder titel en zonder achtergrondinformatie beleven. Los van het kuddedier.

Ik krijg een uitnodiging van één van de kunstenaars, Bert Jacobs:

Dear Visitor,

Firstly, a warm welcome to Als het zwart is heb je nog 5 minuten.

It goes without saying that your presence is much appreciated, still I want to show you a token of my appreciation. It wandered through multiple stages before arriving at its current state of being, but I'm straying off. Please go ahead, it's in there awaiting your unwrapping. Did you find one to your liking? Yes? Well then, go on open it up. You are warmly invited to take what is inside and bring it to your dwelling and if you can, it would be very nice if you'd send me a photograph of it in its new home.

"Mag ik iets uitkiezen?"

"Jazeker, er liggen overal cadeaus verspreid, je mag het hier openmaken en meenemen wat er in zit. Kijk maar rond."

Het lijkt wel een easter egg hunt, maar dan voor volwassenen. In mijn ooghoek zie ik een groene plastic stoel met iets dat mijn aandacht trekt. Dit wordt 'm. Ik ben eigenaar geworden van een onderdeel van het kunstwerk.

TP

TP

TP

TP

TP

Als het zwart is heb je nog 5 minuten; de expo waar géén barrière tussen bezoeker en kunstenaar voelbaar is. Haast je dus, zoek de o zo charmante Bert en vraag 'm of-ie nog wat cadeaus voor je heeft liggen. T/m 5 november, in W139.

Door: Tulip Prihantari
Beeld: Ayzit Bostan / Bomber Jacket Edition with Mirko Borsche
waarom we in de toekomst tongen met ons huisdier

waarom we in de toekomst tongen met ons huisdier

de persoon achter de art direction van solange's nieuwe album

de persoon achter de art direction van solange's nieuwe album