viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

waarom we in de toekomst tongen met ons huisdier

waarom we in de toekomst tongen met ons huisdier

mensdier.jpg

De vraag waarom het dier - en daarmee ook de natuur - ondergeschikt is aan de mens houdt me vaak bezig. Want waarom zijn wij het verheven soort dat de natuur naar onze hand kan zetten? En waarom vinden we dat we dat recht hebben? ‘De dieren hebben gewoon pech’. Wij zijn nu eenmaal met meer (als je kijkt naar gelijke eigenschappen), hebben gemiddeld een hoger IQ en hebben goede klauwen en een goed postuur gekregen waarmee we ons efficiënt door het leven kunnen bewegen. Ik denk ook vaak na over een wereld waarin de rollen omgedraaid zouden zijn. Dat de hond besluit wat we ’s avonds gaan eten bijvoorbeeld, of dat wij misschien wel in de kattenbak plassen. Want wat is eerlijk? De ethische kwestie over de relatie tussen mens en dier houdt ons al sinds mensheugenis bezig. Zelfs de bijbel lijkt er niet uit te komen, waarin wordt gezegd dat het dier - net als wij - schepselen zijn van god, maar ook dat roof- en prooidieren in vrede samen leven en dieren geen ziel hebben. En dan nog de kwestie rondom het eten van dieren, waar ook geen einde aan lijkt te komen. Moeten we uitgaan van de mens als jager en verzamelaar, of moeten we daar los van komen nu de wereld zo geglobaliseerd en gegroeid is in haar bewonersaantal, waardoor we milieutechnisch eigenlijk geen dieren meer kúnnen eten.

Vorige week werden we uitgenodigd voor het evenement ‘Picturing the Future’ van trendbureau en academie Rozenbrood, in Pakhuis de Zwijger. Het seminar ‘de relatie tussen mens en dier’ van spreker, schrijver, en trendagent Mabel Nummerdor bood me de nodige handvatten om grip te krijgen op de toekomst van de relatie tussen mens en dier. En die was om te brullen.

Kijk je naar de trends en ontwikkelingen in de maatschappij, zie je aan de ene kant een shift waarin de band tussen mens en dier hechter wordt (lees: yoga met je konijn, de hondenbakkerij, de ‘Dedicated Pet Terminal’ op de JFK-airport en de ‘Licky Brush’, waarmee je lekker met je kat kan tongen), aan de andere kant proberen we de emotie tussen mens en dier juist uit te schakelen. Zo heeft Artis bijvoorbeeld besloten dat er in hun nieuwe beleid geen namen meer worden gegeven aan dieren. Het zou ‘vermenselijken’ en afleiden. Gelukkig werd er met onbegrip gereageerd.

Veel veranderingen, die ook zullen blijven groeien. In 2030 zal 60% van de bevolking in ‘urban areas’ wonen en tezamen met de tegen-trend dat we terug verlangen naar de natuur, zal dit voor de nodige ontwikkelingen zorgen. Zullen we veranderen in een samenleving waarin we als mens een afkeer krijgen tegen onszelf en het houden van huisdieren verbieden? Zullen we de steden juist laten veranderen in grote boerderijen en katten gebruiken als het middel dat anti-depressiva vervangt? Of zullen we steeds meer gaan blenden met dieren en een dierentoilet in ons huis bouwen?

Wij hopen nummer twee, maar voor nu kunnen we alleen maar zeggen: The Future Will Tell

Geschreven door Flora de Vries

Beeld: Novembre Magazine / Greta by Rowan Southern & Grace Alexander

 

Rozenbrood Trendstudio

Benieuwd naar de andere seminars die zijn gegeven, zoals over de toekomst van religie, identiteit en de toekomst van het wonen? Klik hier voor een kleine overview. Interesse om zelf de trend academie te volgen? Klik hier.

 

een peukie op de bank bij lisette ros

een peukie op de bank bij lisette ros

als het zwart is heb je nog 5 minuten

als het zwart is heb je nog 5 minuten