viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

het contrast tussen hard en zacht

het contrast tussen hard en zacht

hardzacht.jpg

Fluwelen kogels raken mijn hart van satijn. Niet ver bij ons vandaan klonken er plotseling schoten. Een aanslag, zomaar op klaarlichte dag. Er heerst onrust, gevaar en angst. Hoe veilig voelen wij ons nu eigenlijk nog in onze natuurlijke habitat? Het stadscentrum waar we al jaren wonen, het station waar we ’s ochtends onze koffie drinken of het veel te drukke stadspark op een zomerse dag. Op deze doodnormale plekken zie ik steeds vaker hoe zachte materialen in contrast staan met een keiharde wereld. Het zijn niet de plekken, maar de mensen die de zachtheid brengen.

Lichamen worden verhuld in de meest fijne stoffen. Rokken van suède, bomberjacks van fluweel of een hippie-blouse van satijn. Typische najaartaferelen? Ik denk het niet. Deze zomer werden vele voetjes al verscholen in fluffy slippers van Puma Fenty. En gisteren verscheen mijn Turkse studiegenoot in een pyjamabroek uit de Anna Nooshin-collectie van de Hunkemöller. Terwijl ze sprak over de oorlog en vluchtelingen, streelden een paar laatste zomerse zonnestralen het zwarte satijn. Het verlangen naar dat veilige gevoel van een warm nest of een zorgeloze zondag lijkt volop aanwezig. Het doet me denken aan cocooning, een trend uit begin jaren ‘90, waarbij het gaat om de creatie van een veilige thuisbasis. Je warm en prettig voelen, afgesloten van de buitenwereld.

Vandaag de dag lijkt deze trend te herleven, maar dan in een andere context. We creëren het veilige gevoel, maar zonderen ons juist niet af van de buitenwereld. Een soort van “cocoon-out”. Bijzonder, want juist in deze periode zou je verwachten dat mensen de veiligheid thuis opzoeken. We gaan nog steeds massaal de straat op en vermijden drukke events zoals de Gay pride niet. Onszelf niet afzonderen, maar juist dat veilige gevoel in het openbaar creëren.

Zachte aanrakingen in plaats van stugheid, samen in plaats van alleen. Het is zacht tegen hard. Beeld: Tulip Utimo

Lees ook: volwassen worden betekent jezelf leren troosten.

 

een allesbehalve griezelige ontmoeting

een allesbehalve griezelige ontmoeting

jeugdige romantiek door de kwetsbare lens van lotte dale

jeugdige romantiek door de kwetsbare lens van lotte dale