viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

een naakt gesprek met newd studios

een naakt gesprek met newd studios

newd.jpg

Zet een fles wijn, een bank en een impulsief duo met spontane ideeën in één ruimte en zie daar: een reis naar India is geboekt. Twee maanden later vertrokken ze, Mareille en Stevie van Newd Studios, zonder plan en voorbereiding naar het land van de bindiya’s, de mooiste stoffen en van zowel koud Himalayagebergte als een hete zee. We spraken met ze af voor een naakt gesprek, over het ontstaan van Newd Studios.  De kortste broeken van Stevie waren niet kort genoeg met 40 graden, en de rokken van Mareille niet lang genoeg om haar vrouwelijkheid te beschermen. Een pakje laten maken bij de Indiase kledingmaker, dat was hun oplossing. Het bleek op elke hoek van de straat de start van een conversatie. Het pakje werd een communicatiemiddel: de ijsbreker. Het begin van Amsterdams label Newd Studios (zeg: nude) was geboren.

Mareille vervolgt:

‘Daarnaast moesten we tijdens onze reis flink afkicken van ons digitale leven. Heel gek, maar toevallig was de WiFi in elk hostel waar we kwamen “nét twee dagen geleden kapot gegaan!”. We waren teruggewezen op pure communicatie. De wachtende momenten vulden we niet op door naar onze telefoon te staren, maar door naar buiten te kijken. Door te praten. We werden weer creatief.’

Stevie: ‘Ik vind dat we onszelf af en toe moeten verplichten om met anderen te communiceren. Als je je openstelt en anderen niet veroordeelt, heb je de tijd van je leven. Talk to each other! Als je Newd draagt, laat je aan de buitenwereld zien dat je openstaat voor communicatie.’

schermafbeelding-2016-11-01-om-17-18-49

We kletsen nog wat door over mensen die bang zijn voor het onbekende in een conversatie, hoewel je -volgens ons- helemaal niet op één lijn hoeft te zitten. En over het feit dat wij de laatste generatie zijn die zonder telefoon is opgegroeid. Maar er is een tegenbeweging gaande, en Newd draagt daar op een creatieve manier haar steentje aan bij.

Wanneer voelen jullie je eigenlijk naakt?

S: ‘Als je je openstelt voor communicatie. Als je voelt dat je op een podium staat en over jezelf moet vertellen.’ M: ‘Als je echt je gevoel moet blootleggen.’

Maar dat is dus helemaal geen negatief ding?

S: ‘Nee! Je moet. Get naked.’ M: ‘Dat is juist een groot probleem. Dat we wel vinden, maar niet zeggen.’ S: ‘En weet je waar dat probleem vandaan komt? Kim Kardashian! Ons zelfbeeld, en alles in onze omgeving waarmee we onszelf vergelijken.’

Altijd weer die Kim Kardashian. Wat is jullie definitie van comfort?

S: ‘Als ik thuis zit, wetende dat ik die dag flink uit mijn comfortzone ben gestapt. Die grens overschrijden, en vervolgens weer terug naar je comfortzone kunt gaan. Je voldaan voelen.’

schermafbeelding-2016-11-01-om-17-18-07

Wat is jullie eis aan een goede gesprekspartner?

M: ‘Openstaan, eerlijkheid, niet veroordelen. S: ‘Je houdt je vaak toch aan sociaal wenselijke antwoorden. Dat kan, maar dan moet je daar ook eerlijk over zijn. Interesse, daar komt het dus eigenlijk op neer.’

Wat is jullie ultieme vorm van communicatie?

S: ‘Fysiek contact. Niet te verwarren met alle offline communicatiemiddelen, zoals een brief. Ik wil iemand in de ogen kunnen aankijken.’

Hoe zijn de pakjes van Newd een vorm van communicatie?

S: ‘Voor elk ontwerp gaan we een samenwerking aan met een kunstenaar. Wie kan een emotie beter overbrengen dan een kunstenaar? De kunstenaars die wij bij ons aansluiten krijgen een kleurenpalet en het ontwerp. Zij zijn de personen die communicatie moeten overbrengen. Het moet een ijsbreker zijn, iets opvallends. De kunstenaar zorgt ervoor dat men erover gaat praten.’ M: ‘Zo hebben we bijvoorbeeld het witte pakje, waarop poppetjes staan die verschillende emoties uitdrukken, een pakje dat de chaos die communicatie met zich mee kan brengen weerspiegelt en het groene pakje, waarbij aan de binnenkant van het borstzakje de vraag staat: how are you?

Mooi hoe het elke keer weer een compleet nieuw product wordt. Is het altijd een kort broekje met polo-achtige blouse?

S: ‘Nee. We staan voor het bevorderen van fysieke communicatie, wat betekent dat we eigenlijk alles kunnen beginnen. Als het maar het doel bereikt en binnen onze visie past. Maar om de chaos te beperken, focussen we ons voor nu alleen op kleding, haha.’

schermafbeelding-2016-11-01-om-17-18-19

Welke kunstenaars staan er nog meer op jullie lijstje?

Stevie en Mareille antwoorden unaniem: ‘Ringo Maurer: een oude-woorden-bewonderaar. Wessel Rossen: een jonge kunstenaar met interessante toekomst. En Carlijn Jacobs: dé Carlijn Jacobs.’

Newd is in India ontstaan. Worden de pakjes daar nog steeds gemaakt?

S: ‘Helaas niet. We hebben daar destijds veel gesprekken gevoerd. Aanvankelijk kon ineens iedereen ons helpen. Iedereen had ineens een vader, een neef of een zoon, of had zelfs zelf een eigen kledingfabriek - bizar. Puntje bij paaltje bestonden e-mailadressen niet, of namen ze nooit meer op. Daarnaast zouden we daar een extreem hoge oplage moeten bestellen, terwijl we absoluut niet willen overproduceren en we alles in gelimiteerde oplage willen maken. Nu zijn we via kennissen in Istanbul beland, waar we erg blij mee zijn. De pakjes zijn van goede kwaliteit.’

Als jullie iets mogen toevoegen aan de wereld, wat zou dat zijn?

Stevie antwoord resoluut: ‘Meer lift-situaties. Je weet wel, de meest ongemakkelijke plek op aarde.’

Heb je dit nu net bedacht?

‘Nee, ik vind dit altijd al. Een lift is gewoon de meest bizarre plek op aarde. Je stapt in een lift, er staan al mensen, je kunt nergens naar kijken. Het is een bizarre, verplichte plek om je kut te voelen. Dat vind ik er zo vet aan.’

schermafbeelding-2016-11-01-om-17-18-57

En tot slot: wat verwijderen?

M: ‘De buurman van mijn oma. Lang verhaal kort: hij heeft de hulp ingeschakeld van De Rijdende Rechter, heeft verloren en daarom een rechtszaak aangespannen tégen De Rijdende Rechter. Dan weet je het wel, haha.’

Enough said.

Tekst: Flora de Vries Beelden: @newdstudios

een stoffige, doch adembenemende fotoserie door elisa chaudet

een stoffige, doch adembenemende fotoserie door elisa chaudet

ik ben zeker van onzekerheid

ik ben zeker van onzekerheid