viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de wereld had een sprookje kunnen zijn

de wereld had een sprookje kunnen zijn

soundofrain.jpg

Ik snap het niet. Ik snap niet wie mensen zijn, wat de wereld is en waarom het gras groen is en de lucht blauw. Ik snap niet wat grenzen zijn, werelddelen en oceanen. Ik snap niet wat logisch is, of wat toeval. Is toeval niet zoals het vergeten van je lunch terwijl je collega die dag een zelfgebakken bananenbrood mee naar werk heeft genomen? Is het niet gewoon toeval dat ik blank en westers ben, en de ander niet? Ik snap niet waarom de mens, zolang we leven, de onuitputtelijke drang heeft een territorium te creëren - en dat toe te eigenen. Waarom vinden we dat een land van ons is, en dat niemand 'anders' daar een leuk feestje mag vieren? En ik snap niet dat Trump de verkiezingen kan winnen.

‘Heel de aarde is je vaderland.’

Een van de uitdrukkingen die Erasmus verzamelde uit het Grieks en Latijn. ‘Ik wil een burger van de hele wereld zijn, niet van één plaats, een landgenoot van iedereen.’ legde hij uit. Als ik deze zin lees krijg ik een fijn gevoel. Het klinkt gezellig, warm. Ik wil met iedereen samen, ik wil iedereen ontmoeten, iedereen bekijken. Ik wil in de ogen kunnen kijken van anderen die ik nog nooit gezien heb en verhalen kunnen horen over alles wat zij hebben gezien. Ik zou met Erasmus de wereld over willen reizen en de wereld had een sprookje kunnen zijn.

Maar we zijn nationalistisch geworden, egocentrisch, calvinistisch. Trump vertelde in zijn overwinningsspeech dat hij er is voor elke Amerikaan. Hoe kun je er zijn, voor moslims die je de deur al hebt gewezen en voor vrouwen die je bij hun poes wil grijpen? Hoe kunnen we er überhaupt zijn voor elkaar, als we alleen denken voor onszelf? Het vluchtelingenprobleem doet me pijn in mijn hart. Zijn we vergeten dat zij die moeten vluchten, vluchten voor een probleem dat wij notabene zelf hebben veroorzaakt? De oorlog in Syrië wordt onder andere veroorzaakt door ruzie over voedsel, en de ruzie over voedsel wordt veroorzaakt door voedselschaarste ten gevolge van de klimaatverandering - een probleem waarvan wij de grootste oorzaak zijn en een onderwerp waarvan we nu in ieder geval zeker weten dat het de komende vier jaar niet op de agenda staat. Wij denken alleen voor onszelf. 'De vluchtelingen pikken ons eten en de immigranten onze huizen. De chinezen nemen onze friettenten over en de Polen pikken onze vrouwen. Wij doen niets fout want wij vervangen ons peertje voor een beter milieu.'

Heel de aarde is je vaderland en dus elke inwoner je naaste - ook al wens je in sommige gevallen liever van niet. We willen omringt worden door 'gelijken', maar we vergeten dat gelijkheid geen synoniem is voor het hebben van dezelfde huidskleur, eenzelfde taal of een cultuur. Laten we ons hart openzetten en mengen met alle kleuren die er bestaan, om zelf nog kleurrijker te worden. Niemand heeft er notabene zelf voor gekozen om op de wereld gezet te worden, dus laten we die onmacht niet omzetten in macht, door iets te willen wat nooit van jou is geweest.

Geschreven door Flora de Vries

Beeld: unknown

een kritisch modisch gesprek met zazi vintage in berlijn

een kritisch modisch gesprek met zazi vintage in berlijn

waarom kleine dingen grote dingen zo mooi maken

waarom kleine dingen grote dingen zo mooi maken