viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

de vagina als wapen in de feministische strijd

de vagina als wapen in de feministische strijd

vagina-3.jpg

Terwijl ze al sinds de mensheid bestaat, was ze nooit erg populair. Ze werd bekogeld met een legioen aan visachtige slijmerige scheldwoorden. Enkel de biologieleraar sprak haar aan met respect. Het raakte haar en ze schaamde zich diep. Verminking tot het ‘ideale liefdesgrotje’ was het gevolg van haar, door de maatschappij opgelegde, negatieve zelfbeeld. Na al die eeuwen is er nu eindelijk opstand: vandaag de dag wordt de vagina ingezet als wapen in de feministische strijd. Provocerende hedendaagse feministen breken met (ouderwetse) opgelegde normen. Ze eisen respect voor het vrouwelijk lichaam in haar puurste vorm. Bloed mag vloeien en haar mag groeien. Schaamteloos en puur, is dat straks de nieuwe norm? Beginpunt in het doorvoeren van deze nieuwe norm is het bewust maken van jonge meisjes en hun intimate parts. Een mooi voorbeeld is Michele Degen, zij ontwierp ‘Vulva Versa’: een object dat meisjes motiveert om hun vagina te ontdekken. Door in dialoog met je vagina aan te gaan, leer je ervan te houden. Een dagelijks gesprek in de zin van - Goeiemorgen, goed geslapen? Nog gedroomd over vliegende venusvlinders boven een schitterende stroming van witte vloed? - zie ik nog niet zo zitten. Toch geeft deze ontwikkeling wel richting aan een maatschappij waarin schaamte wordt gesust. In de column ‘Eucalyptus voor je vagina’ werd aversie geuit tegen de vaginale geurproducten van de Kruidvat. Inderdaad, “lieve pubermeisjes, een vagina ruikt gewoon naar vagina”. Het artikel ging viral en zodoende werd er weer een stukje acceptatie veroverd.

De nieuwe norm wordt wereldwijd op artistieke wijze geïntroduceerd. Zo kleurden de stadsfonteinen van Zürich afgelopen maand bloedrood. Het was niet enkel een statement tegen de menstruatie-taboe, maar ook tegen de tampon tax. Zwitserland ziet tampons anno 2016 namelijk nog steeds als luxeproduct. Wij vrouwen als noodzaak. Ik acht de kans groot dat deze tax ooit is ingevoerd door een conservatieve man. Volgens de provocerende punkband Pussy Riot lijken sommige mannen het vrouwelijk lichaam überhaupt niet helemaal te begrijpen. “Don't play stupid, don't play dumb, vagina's where you're really from”, is een citaat uit het nummer Straight Outta Vagina dat als politiek statement werd afgevoerd op de vrouw beledigende president Trump. Ook in het Franse dorp Montferrier-sur-Lez was het onrustig. Op een idyllisch veld in het land d’amour werd een 120 meter lange clitoris in de grond gekerfd. Doel? Natuurlijk, het uitroeien van taboes rondom het vrouwelijk lichaam en seksualiteit.

Deze hedendaagse feministische stroming verwerpt het oude ideaal en zodoende ontstaat er ruimte voor de nieuwe norm. Het lelijke broodje rosbief transformeert langzaam tot krachtige parelrijke oester. Ontvangt het vrouwelijk lichaam in haar puurste vorm straks dan eindelijk de sympathie die ze al jaren verdiende?

Beeld: advertentie Thailand

de visuele speeltuin van vj duo artescope

de visuele speeltuin van vj duo artescope

het leven is als dweilen met de kraan open

het leven is als dweilen met de kraan open