viewmodel.jpg

wie zijn we

VW mag is gecreëerd door
The View Concepts:
de broedplaats voor nieuwe perspectieven op dagelijkse dingen.
Online, offline en live.

in een naakte wereld van 90 graden celcius

in een naakte wereld van 90 graden celcius

sauna-1.jpg

Soms heb je van die dagen dat je wakker wordt en denkt ‘nehhrr….’. Zo had ik bijvoorbeeld laatst de ochtend na te veel drank, sigaretten en onnodig praten met vreemde mensen, de wens om terug de baarmoeder in te kunnen. Ik schudde mijn hoofdkussen op, begroef mijn wangen erin en vervloekte stilletjes de opspelende winter.

Eén van de moeilijke dingen aan kunstenaar, schrijver, fotograaf (ZZP’r) zijn, vind ik, is dat je in principe altijd kunt werken en dus ook altijd het gevoel hebt te moéten werken. Alleen heb je van die dagen dat hetgeen wat je bedenkt gewoon lelijk is en stom; een pesterig joch dat onverwachts in je oren bijt.

Wat je op deze dagen vooral niet moet doen is je proberen fatsoenlijk aan te kleden, het gat in je creatief brein te vullen met koffie en zoute dingen van Knorr en gaan twijfelen aan je talent. Neen. Beter pas je je leefomgeving aan, aan je status. Status: onvoltooide foetus, leefomgeving: baarmoeder.

Ik heb hem gevonden. Midden in Amsterdam. Een plek waar je natuurlijke tempo binnen enkele seconden afremt naar een staat die gaat van ‘ik moet opschieten, ik ben aan het falen, ik ben blut, waar is mijn grote liefde, hoezo staat dat stoplicht zo lang op rood!’ Naar ‘Hmm.. Eens kijken of ik het volhoud om zeven minuutjes op mijn buik te liggen, waar komt die bloemengeur vandaan, is er daar buiten ook een bed, zou het echt tot 23.00 ’s avonds openblijven?’

De sauna.

In mijn pyjama stapte ik met mijn boek onder de arm op de fiets en stopte op de Herengracht voor sauna Deco. Ik wandelde een goud verlichte kasteelgang in en schrok een klein beetje toen ik een naakte man zag met een piemel (ha ha) en zelf nog mijn jas aanhad. Vlug betaalde ik 25 euro, een bedrag om de hele dag in de hemel te kunnen zijn inclusief een handdoek die ik erna niet hoef te wassen.

En al zou ik nu een heel stuk over de vettige cabines, de zwem, stoom- én voetenbaden, infraroodcabines, relaxruimtes, de krant, soep of tuin kunnen vertellen – dit laatste, want: in je blootje in de zon zitten terwijl het herfst is, is immers beter dan geld dat nooit opgaat – leg ik liever uit wat er zich in je hoofd afspeelt:

Bij binnenkomst leg je je iPhone in een kluis. En om dit object maar direct als attribuut bij mijn voorbeeld te nemen; vaak zap je op je telefoon tussen Facebook, e-mail, Instagram en – jawel – Facebook. Nu is het zo dat deze beweging ook in de sauna plaatsvindt, maar dan van douche, naar sauna, naar dompelbad en ondertussen ben je in je hoofd niet op de plek waar je je daadwerkelijk bevindt (dat wat ze ook altijd over onze generatie beweren), maar wel op een volgende plek. En ik kan je vertellen: die is nog veel chiller. Hierdoor wrik je jezelf als het ware even los van de normale wereld, kom je weer dichter tot jezelf en ben je erna dus ook beter in staat om vanuit jezelf iets te maken. Iets origineels op een uitgeruste manier. De sauna is dus als het ware de plek waar je naakt rondloopt, je jezelf onbewust her ontwikkeld en weer als een frisse, leergierige, hongerige zuigeling uitgeperst wordt.

Geschreven door Megan van Kessel Beeld: Romain Brunet

Lees ook: totdat je game over bent.

in meditatieve toestand door de kunst van laura hersée

in meditatieve toestand door de kunst van laura hersée

de visuele speeltuin van vj duo artescope

de visuele speeltuin van vj duo artescope